Japan ruilt voedsel tegen olie met Sovjet-Unie

TOKIO, 4 JAN. Zes grote Japanse handelshuizen willen de Sovjet-Unie voedingsmiddelen en andere goederen ter waarde van een miljard dollar aanbieden, in ruil voor olie.

Een woordvoerder van de Nissho Iwai Corporation, een van de grootste handelshuizen in Tokio, zei gisteren dat zijn bedrijf samen met Mitsubishi Corporation, Mitsui and Company, C. Itoh and Company, Sumitomo Corporation en Marubeni Corporation voedsel, medicijnen en computers naar de Sovjet-Unie willen exporteren. Volgens deze woordvoerder is het plan voor de overeenkomst met Moskou gemaakt op verzoek van de regerende Liberaal-democratische partij in Japan.

Het dagblad Yomiuri Shimbun schreef vanochtend dat de handelshuizen en de Liberaal-democratische partij volgende week een delegatie naar Moskou sturen om de overeenkomst te completeren.

In december kondigde de Japanse regering een andere hulpovereenkomst met de Sovjet-Unie aan. Tokio zal volgens die overeenkomst Moskou voedsel en medicijnen ter waarde van een miljoen yen (7, 46 miljoen dollar) schenken en bovendien een lening van 100 miljoen dollar verstrekken. (Reuter)