Britse premier wil geen herschikking pond binnen EMS

ROTTERDAM, 4 JAN. De Britse premier John Major verzet zich tegen voorstellen van het Britse bedrijfsleven en economen om het pond sterling in waarde te verlagen. “Geen devaluatie” aldus Major vandaag in een interview in de Daily Mail.

De koers van het Britse pond steeg vandaag en noteerde omstreeks het middaguur 3, 2830 gulden na een slot van 3, 2795 gulden gisteren. Gisteren was de munt al een cent gestegen, nadat de Britse minister van financien, Norman Lamont, zich sterk maakte voor verdediging van de afgesproken koers en inflatiebestrijding zijn hoogste prioriteit noemde.

Het pond daalde na de toetreding tot het Europese Monetaire Systeem (EMS), het stelsel van vrijwel vaste wisselkoersen, ongeveer vijftien cent in tien weken. De Britse centrale bank heeft ter ondersteuning van de koers van het pond in de afgelopen maand voor bijna een kwart miljard dollar aan eigen valuta ingekocht.

Toen het Britse pond begin oktober toetrad tot het EMS is een spilkoers van 2, 95 D-mark afgesproken, met 3, 3238 gulden ongeveer drie ponden voor een tientje. De munt mag hiervan hooguit zes procent afwijken (bovengrens 3, 1305 gulden en ondergrens 3, 5295 gulden). Direkt na de toetreding tot het EMS steeg het pond ruim een dubbeltje en kwam iets boven de 3, 42 gulden uit. Opname in het EMS maakt de munt minder riskant en aantrekkelijker voor handelaren.

Na de eerste euforie begon de koers snel af te kalven. Vorige maand moest de centrale bank zelfs intervenieren om de koers op peil te houden. Oorzaak van de koersval was de zwakke Britse economie.

Die zwakke economie kan voor de Britse regering aanleiding zijn de rente te verlagen, wat beleggen in ponden minder aantrekkelijk maakt en de koers van het pond doet dalen.

Het Britse bedrijfsleven is juist uit op een verlaging van de koers die Britse produkten in het buitenland goedkoper maakt. Groot-Brittannie heeft een groot handelstekort dat voor 1990 naar verwachting op ongeveer 18 miljard pond uitkomt (ongeveer 60 miljard gulden).

Alan Walters, economisch adviseur van oud-premier Thatcher, zei deze week in de Britse krant de Times dat het huidige koersniveau alleen valt vast te houden indien de Britse rente stijgt van 14 naar 15 “of misschien zelfs 17 of 18 procent”. Met de huidige rente acht hij een devaluatie van tien tot vijftien procent onvermijdelijk. Minister van financien Lamont verwacht daarentegen dat het vertrouwen in de Britse economie en een dalende inflatie de munt op koers zal houden.

Bij de toetreding zeiden regeringsfunctionarissen dat “binnen een relatief korte tijd” de schommelmarge van zes naar 2, 25 procent verlaagd zou worden. Geldhandelaren achten een smallere marge op korte termijn alleen mogelijk in combinatie met een herschikking van het pond binnen het EMS.

Een dergelijke herschikking is de afgelopen jaren binnen het EMS sinds 1983 slechts vijf keer voorgekomen en is alleen mogelijk met toestemming van alle deelnemers.