Vijftien jaar voor moord op studente

ARNHEM, 3 jan. - Het gerechtshof in Arnhem heeft vanochtend de 19-jarige D. van B. uit Hoorn veroordeeld tot vijftien jaar gevangenis en tbs. Het hof achtte bewezen dat Van B. in juli 1989 de 19-jarige studente C. Bot in Kampen heeft verkracht en vermoord. Van B. werd ook schuldig bevonden aan twee verkrachtingen in Hoorn.

De procureur-generaal eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van twintig jaar en tbs tegen de verdachte. De rechtbank in Zwolle veroordeelde Van B. eerder eveneens tot tbs en vijftien jaar gevangenis.

Het hof spreekt in het vonnis afschuw uit over de “gruwelijke en weerzinwekkende” wijze waarop Van B. in juli 1989 de vrouw om het leven heeft gebracht. De man uit Hoorn belde aan bij een willekeurige flat in Kampen.

Daarna verkrachtte hij de studente in haar flat en probeerde haar, om herkenning te voorkomen, op te hangen aan een kabel van een lamp. Toen de kabel brak probeerde hij het opnieuw met een snoer uit de televisie. Omdat het slachtoffer nog spartelde bond hij haar vast en snoerde haar de mond.

Volgens het hof zou gezien de ernst van de misdrijven een levenslange gevangenisstraf op zijn plaats zijn geweest. Op grond van de ernstige sociale en psychische problemen van de verdachte - gerapporteerd door het Pieter Baan Centrum - koos het hof, dat Van B. verminderd toerekeningsvatbaar acht, echter voor beperkte gevangenisstraf en tbs. (ANP)