Veerdienst wil 'kapot' schip in vaart houden

VLISSINGEN, 3 jan. - De Zeeuwse Provinciale Stoomboot Diensten vragen de Scheepvaartinspectie de veerboot Prinses Juliana in de vaart te houden. Eigenlijk zou het schip in januari gerepareerd moeten worden. Dit wordt, aldus de PSD, onmogelijk omdat gisteren een ander schip van de PSD-vloot, de Prins Willem-Alexander, voor langere tijd onklaar raakte. Wanneer beide schepen tegelijkertijd aan de wal moeten blijven, zou aldus directeur Vos van de PSD, het vervoer van passagiers en voertuigen over de Westerschelde grote vertraging oplopen. Vos hoopt binnen een week uitsluitsel te krijgen.

De Willem-Alexander werd woensdagochtend omstreeks half zes door een vooralsnog onverklaarbare motorstoring tijdens het ontmeren plotseling losgetrokken van de laatste nog niet weggehaalde trossen en de wal opgevaren. Er waren op dat moment nog geen passagiers of voertuigen aan boord. Het veerschip is na korte tijd met sleepboothulp weer losgetrokken en op de rivier voor anker gegaan. Daar is vastgesteld dat de schroef en het roer op het achterschip niet meer werken.

De Willem-Alexander is daarom voor nader onderzoek en reparatie naar de werf gebracht. Volgens Vos PSD kan de Juliana zonder risico nog enkele weken varen. Indien de Scheepvaartinspectie hiervoor echter geen toestemming verleent, moeten de beide veerdiensten over de Westerschelde tijdelijk met drie schepen worden onderhouden. Dit zal volgens Vos tot “onoverzienbare problemen” leiden.