Twijfel bij Amerikaanse deskundigen of toestel werkt; Irak presenteert eigen Awacs

BAGDAD, 3 jan. - Irak heeft gisteren een eigen versie gepresenteerd van een radar-vliegtuig dat in staat is om vijandelijke toestellen in een vroeg stadium waar te nemen. De Iraakse televisie vertoonde beelden van het toestel, dat lijkt op de Amerikaanse AWACS-vliegtuigen. Amerikaanse experts betwijfelen overigens of het toestel inderdaad werkt.

Op de televisie werd een boodschap voorgelezen van de Iraakse minister van industrie en militaire industrie, Hussein Kamel Hassan, aan president Saddam Hussein waarin hij verklaarde dat een nieuw radarvliegtuig met succes was getest op 15 december 1990. Het nieuwe toestel zou beter zijn dan een door Irak in juli 1989 omgebouwde Russische Iljoesjin, die dezelfde radar-functie moest vervullen. Het nieuwe toestel heet de Adnan-1, naar de in 1989 bij een helikopterongeluk omgekomen generaal Adnan Khairullah.

De televisie, die geen nadere technische bijzonderheden gaf, vermeldde wel nog: “Irak is een van de drie landen in de wereld die deze prestatie (van het bouwen van een AWACS-vliegtuig) hebben geleverd.” De televisie-presentator noemde de Adnan-1 “het niet slapende oog dat ons luchtruim bewaakt”.

In Washington wilde het ministerie van defensie niet onmiddellijk officieel commentaar geven op de onthulling van Irak, maar defensiefunctionarissen wilden voor eigen rekening wel zeggen dat ze betwijfelden of Irak technisch tot de produktie van een goed werkend AWACS-toestel in staat is. James Blackwell van het Center for Strategic en International Studies in Washington koestert eveneens twijfel:“Ik volg zulke technologie op de voet en ik zou willen wedden dat dit desinformatie is. Ik betwijfel ten zeerste dat ze een werkende ronddraaiende radar op een vliegtuig hebben”.

De Iraakse Revolutionaire Commandoraad, het hoogste bestuurlijke lichaam in het land, maakte gisteren bekend dat alle militairen van het reguliere leger voortaan elke maand een bonus zullen ontvangen van vijftig dinar (160 dollar tegen de officiele koers). Voor de meesten betekent dit een verhoging van hun salaris met een derde. Volgens de Raad zouden de militairen hiermee “enige moeilijkheden” kunnen ondervangen. Niet duidelijk werd gemaakt om welke moeilijkheden het ging. (Reuter, AFP)