Topzwemmer Biondi terug voor het geld

PERTH, 3 jan. - Matt Biondi stelt het winnen van medailles op prijs, maar hecht meer aan geldpremies. Dat zei de Amerikaan gisteren in Perth aan de vooravond van de wereldkampioenschappen zwemmen. Biondi verdedigt in Australie zijn wereldtitel 100 meter vrije slag en jaagt ook op het goud op de 50 meter vrij en de 100 meter vlinderslag.

De Amerikaan trok zich terug na de Olympische Spelen van Seoul, waar hij zeven medailles veroverde. Biondi stapte daarop over naar het waterpolo. Minder dan een jaar later kwam hij terug op zijn beslissing toen hij zich realiseerde geld te kunnen verdienen aan zijn heldenimago.

In december 1989 zwom Matt Biondi in Nashville zijn eerste wedstrijd voor een fors bedrag. Een race tegen landgenoot Tom Jager, wereldkampioen 50 meter vrije slag, waarin de winnaar 2.500 dollar kreeg en nummer twee 2.000 dollar. Deze bedragen waren laag vergeleken met de honoraria, die Biondi ontving voor spreekbeurten en contracten met sponsors. “Maar het was voor het eerst, dat ik voor geld kon zwemmen. Jager heeft al eens 12.000 dollar in een race kunnen winnen. Heb je zoiets drie keer per jaar, dan kun je ervan rondkomen. In feite doen we het voor de volgende generatie, voor de 10-jarigen, die hierdoor gestimuleerd kunnen worden.”

Volgens Jager is het de bedoeling dat in oktober dit jaar in Sydney een sprintwedstrijd wordt gehouden met zestien zwemmers, onder wie Jager en Biondi, waarin een prijzengeld tussen de 50.000 en 100.000 te verdienen zal zijn. Jager: “Ik ben er al een hele tijd mee bezig om dit voor elkaar te krijgen. Op deze manier zit er voor ons toch nog wat in het vat. En de mensen krijgen de kans een kanjer te zien. De jeugd is nu niet in zwemmen geinteresseerd omdat er geen geld te verdienen is zoals bij football, basketbal en honkbal. Tennis werd ook veel populairder naarmate het prijzengeld omhoog ging.”

Op de wereldtitelstrijd en tijdens de Olympische Spelen liggen geen dollars op Biondi en de zijnen te wachten. “Het gaat hier niet om geld. Ik ben nu alleen maar de Matt Biondi, die van zwemmen houdt. En ik zou graag naar de volgende Spelen willen gaan.”

Jager, in Seoul tweede achter Biondi op de 50 meter vrije slag, slaagde er in tijdens de nieuwe-stijl wedstrijden tot tweemaal toe zijn eigen wereldrecord te verbeteren. Dat was in maart in Nashville, waar acht zwemmers aan een knock-out competitie deelnamen. Jager: “Elk jaar worden we allebei nog iets beter. Ik moet er hard aan werken om enige progressie te bereiken omdat Matt ook niet stil zit. We trekken samen op sinds 1984. We kennen elkaar door en door en we weten dat we winnaars zijn.”

Dopingcontroles

Ongeveer 150 van de 581 deelnemers aan de wereldkampioenschappen zullen zich moeten melden voor de dopingcontrole. De onderzoeken gebeuren willekeurig. De FINA besloot wereldrecords in 25-meter-baden met onmiddellijke ingang te erkennen. Tot nu werden alleen records in 50-meter-baden officieel aanvaard. Vanaf 3 maart is slechts een valse start toegestaan; rugslagzwemmers mogen vijftien meter na de start en keerpunt onder water zwemmen, dat was tien meter; de rugslagzwemmers behoeven bij het keren de wand niet meer specifiek met de hand te raken, ieder lichaamsdeel is toegestaan.