Ton Lokhoff naar NAC; eerste van de oudere spelers die moet vertrekken; Feyenoord begint jaar in gespannen sfeer

ROTTERDAM, 3 jan. - “Bengtsson go home.” De supporters die trouw de trainingen van de Feyenoord-selectie bezoeken, zijn op de eerste trainingsdag van het nieuwe jaar genadeloos in hun oordeel wanneer technisch directeur Gunder Bengtsson hen bij het betreden van het veld volkomen negeert. De meeste leden van de spelersgroep zijn even daarvoor wel een hand komen geven. Dat wordt op prijs gesteld. De anderen krijgen evenals Bengtsson de volle laag. Een prettig begin van een nieuw jaar.

Een van de supporters zegt dat hij onlangs met zijn scanner een telefoongesprek dat 'directeur sportief' Ger Lagendijk via zijn autotelefoon met algemeen directeur Martin Snoeck voerde, heeft afgeluisterd. Bij die gelegenheid zou hij hebben gehoord dat men overweegt om de geboren Feyenoorders Mario Been en Ben Wijnstekers hun stadionkaart af te nemen wegens hun kritische uitlatingen over de Rotterdamse club in interviews. “Toen ik daar een opmerking over maakte zeiden ze dat ze daar niet over hadden gesproken”, zegt de supporter. “En ik had het zelf gehoord. Ik heb nog veel meer. Daar heb ik aantekeningen van gemaakt. Daarmee zal ik bij een bijeenkomst van de supporters wel eens een keer voor de dag komen.”

Ton Lokhoff is niet naar buiten gekomen. Hij traint niet mee en zit in het administratiekantoor. De 31-jarige speler heeft de bui al zien hangen. Hij rekent zichzelf tot de spelers waarvan Lagendijk na de nederlaag tegen FC Utrecht zei dat hun de wacht zal worden aangezegd. Lokhoff wil voordat hij in zijn eerste stap in 1991 op het veld zet zekerheid over zijn toekomst. Hij hoort van Lagendijk dat hij inderdaad mag vertrekken.

Een paar uur later is Lokhoff voor een transferbedrag van ongeveer 250.000 gulden eigendom van NAC, zijn oude club, en zal dezelfde middag in Breda een contract van tweeeneenhalf jaar tekenen. “Voor mij is het allemaal niet echt als verrassing gekomen”, bekent Lokhoff opgelucht. “Al voor die wedstrijd tegen Utrecht bleek uit een gesprek met de technische staf dat het eigenlijk beter was dat ik weg zou gaan.”

Lokhoff werd een paar wedstrijden voor de winterstop op de reservebank gezet. Dat viel hem zwaar tegen. “Het is niet erg als je een brede selectie hebt, maar dan moet je geen spelers van 29, 30 jaar op de bank hebben. Dat was nu wel het geval. En zulke jongens houden moeilijk hun mond. Die worden negatief en dat werkt weer door op de rest van de groep. Ik heb me zelf ook zitten verbijten op de bank. Dat had ik ook nooit tot juni volgehouden.”

Uitverkoop

's Avonds tijdens de nieuwjaarsreceptie van Feyenoord zegt algemeen directeur Martin Snoeck dat de club wil gaan verjongen. Na Lokhoff moet daarom nog een aantal ouderen in de uitverkoop. Namen worden niet genoemd. De spelers weten het zelf nog niet. Dat gebeurt op korte termijn en “een voor een”.

Lagendijk meldt dat na het duel tegen Utrecht ten onrechte over vier spelers is gesproken die zouden moeten vertrekken. “Het kunnen er ook vijf of zes zijn.” SVV heeft inmiddels interesse getoond om Stanislav Griga te huren. Feyenoord wil echter alleen over verkoop van de Tsjechische aanvaller praten.

Naast Lokhoff en Griga staat Piet Keur zeer waarschijnlijk op de zwarte lijst van Lagendijk. Hij beseft dat zelf ook en het is op de training aan hem te zien. Tijdens de saaie duurlooptraining hangt Keur achteraan zijn groepje en snijdt af waar hij maar kan. Hij passeert alle pionnen aan de verkeerde kant. “Vind je het gek? ”, vraagt de spits na afloop. “Ik denk dat ik pas kan vertrekken als ze een andere spits hebben gevonden. Dat is lekker frusterend voor me. Ik wil hier graag weg. En wel zo snel mogelijk. Ik heb me nog nooit zo ellendig gevoeld als momenteel.”

Ook Gerrit Plomp wacht ongeduldig op een nieuwe club. Hij werd precies een jaar voor 650.000 gulden van VfL Bochum overgenomen, maar is nu al maanden een hele vaste reserve in Rotterdam. “Ik kan niet tot de spelers behoren die Lagendijk bedoelt”, zegt hij vol overtuiging. “Ik sta niet in de ploeg en heb ook geen kans gehad.” De laatste keer dat hij mocht meedoen werd Plomp, een aanvallend ingestelde libero, als mandekker gebruikt. “En dan kan je op je vingers natellen dat het niets wordt. Ik denk toch dat de grote fout bij Feyenoord is dat spelers verkeerd gebruikt worden. Iemand die zeven, acht jaar lang gewend is op een bepaalde manier te voetballen kan niet ineens anders spelen.”

Boetes

Keur en Plomp zijn uitermate ontevreden en ook spelers als Van der Laan en De Wolf gaan na de eerste training van 1991 met sombere gezichten naar huis. Het is typerend dat 's avonds bij de receptie in de Kuip maar drie selectieleden verschijnen, Troost, de Roemeen Sabau en aanvoerder Metgod. Toch is volgens Keur de sfeer onder de spelers goed. Heeft het dan soms met de werkwijze van Bengtsson, de zwijgzame technisch directeur, te maken?”Daar geef ik dus geen antwoord op”, zegt Keur. “Ik kijk wel uit. Voordat je het weet moet ik boven weer op appel komen.” Keur rekent voor hoeveel boetes hij in zijn periode bij Feyenoord al heeft moeten betalen, drie keer 500 gulden, een keer 250 gulden. “Dat vind ik zat. Elk woord wordt hier op een schaaltje gelegd.”

Keur weet dat hij ver onder zijn niveau speelt. “Dat hoef je mij echt niet te vertellen. Ik heb een doelpunt gemaakt, wat wil je dan he? Maar het wordt wel overdreven. Hebben die vier nieuwe spelers voor zo veel extra's gezorgd? Nee, maar ik heb het allemaal gedaan, lijkt het wel. Dat wordt door Snoeck zo op televisie gezegd. En wij als spelers mogen niets zeggen.”

Keur gaat meteen na de training samen met Ruud Heus weg. Hij hoeft niet bij Lagendijk te komen. Officieel weet de spits dus nog niets van Feyenoords plannen met hem. De Rotterdammers zoeken een nieuwe aanvaller, maar dat schiet niet erg op. Hans Gillhaus (Aberdeen) en John van Loen (Anderlecht) worden door hun clubs niet vrijgegeven. Veel meer mogelijkheden zijn er niet, vooral omdat de nieuwe man in verband met het aantal buitenlanders in de Feyenoord-selectie wel een Nederlander moet zijn.

“Als je iemand weet mag je het zeggen. Ik ken in ieder geval geen geschikte kandidaat”, zegt trainer Pim Verbeek. Directeur sportief Lagendijk denkt daar vreemd genoeg heel anders over. Hij zegt met veel overtuiging nog een aantal spitsen op zijn lijstje te hebben staan. In ieder geval gaat ene Arie van Lent zondag met Feyenoord mee naar het trainingskamp op de Canarische eilanden. Hij is amateur bij het Duitse Werder Bremen en een aanvaller. Of hij echter de speler is die Feyenoord aan de doelpunten gaat helpen valt te betwijfelen.

Feyenoord heeft ook serieuze belangstelling voor Rob Witschge, de ex-Ajacied. De Rotterdamse club heeft veel geld voor hem over, maar de transferprijs van vier miljoen gulden is vooralsnog te hoog voor Feyenoord. De vraag is ook hier of een reservespeler van Saint Etienne wel de reddende engel in Rotterdam kan worden. Verbeek: “Alleen kan hij dat niet, nee. Maar dat zou Johan Cruijff zelfs niet lukken, als speler en als trainer niet, denk ik.”

    • Hans Klippus