Teruglopende aandelenkoersen op meeste beurzen

AMSTERDAM, 3 JAN. De mineurstemming op de aandelenbeurzen blijft aanhouden. Langzamerhand wordt duidelijk dat het wachten thans nog is op het aflopen van het aan Irak gerichte ultimatum om Koeweit te verlaten en dat een oorlog in het Midden-Oosten haast onafwendbaar is.

- AMSTERDAM De aandelenkoersen verloren bij opening vanochtend opnieuw enig terrein. Tot dusver is er nog geen teken te bespeuren dat beleggers de koersen aantrekkelijk genoeg vinden voor aankopen. Het ultimatum van de Verenigde Naties aan Irak, waarvan dit land zich niets lijkt aan te trekken, blijft bepalend voor de vreesachtige stemming. Door het internationale karakter van vele op het Damrak genoteerde ondernemingen, zoals Koninklijke Olie, Unilever, KLM en AKZO zal een economische teruggang in de Verenigde Staten ook in Nederland worden gevoeld. Vooral door gebrek aan kopers noteerden vele aandelen vanochtend lager. Pakhoed daalde 2 gulden naar 195 gulden, Koninklijke Olie 60 cent naar 131, 70 gulden, Hoogovens eveneens zes dubbeltjes naar 50, 60 gulden en KLM bleef onveranderd op de in 1990 al met 60 procent verlaagde koers van 19, 50 gulden.

- NEW YORK Op de eerste beursdag van Wall Street in 1991 werden de aandelenkoersen gisteren op in doorsnee lagere koersen verhandeld, daarbij een verdere ronde van renteverlagingen door een aantal banken negerende. De markt werd kennelijk sterker beinvloed door de oorlogsdreiging in de Golf en door aanhoudende berichten over de economische recessie waarin de Verenigde Staten zich bevindt. Gisteren werd vanuit het Witte Huis voor het eerst toegegeven dat er sprake is van een recessie. Anderzijds herwint de stemming op de obligatiemarkt aan kracht naarmate de rentedaling zich duidelijker aftekent. Een aantal grote bankinstellingen verlaagde gisteren de prime-rate van 10 naar 9, 5 procent. De obligatiekoersen trokken scherp aan en noteerden bijna een vol punt hoger. Lagere grondstoffenprijzen, waaronder die van ruwe olie, werden als positief ervaren.

Hoewel de aandelen over het algemeen omlaag gingen, waren er ook enkele uitschieters naar boven. Student Loan Marketing Sallie Mae, een financieringsinstituut waar studerenden geld kunnen lenen, steeg met 11-2 naar 473-4 dollar wegens verbeterde winstvooruitzichten. Bij de farmacieaandelen daalde Abbott Laboratories evenwel 13-4 tot 431-4 dollar, terwijl concurrent Schering-Plough 11-8 kwijtraakte en op 431- 4 dollar werd verhandeld.

Het Dow Jones industrial gemiddelde eindigde op deze eerste beursdag 23, 02 punten lager op 2.610, 64. Van de genoteerde fondsen waren 712 aandelen hoger en 866 aandelen lager. Het marktvolume van de New York Stock Exchange bleef met ruim 127 miljoen stuks aandelen aan de matige kant.

- LONDEN Voortdurende misere kenmerkte ook in Londen de stemming. De aandelenkoersen lieten bij opening verdere daling zien, daarbij het voorbeeld volgend van een lager sluitend Wall Street. Uit Tokio waren er nog geen aanwijzingen omdat de beurs daar pas op 4 januari zal beginnen.

In de warenhuizensector ontstonden koersdalingen als gevolg van naar beneden bijgestelde winstprognoses. De utiliteitsbedrijven (water- en electriciteitsvoorziening) konden in deze situatie iets aantrekken. Bij de banken was hier en daar een klein herstel zichtbaar na eerdere scherpe koersdalingen. Lloyds Bank steeg 3 pence naar 293 en NatWest handhaafde zich op 265 pence.

Na een dik uur handelen bleek het FT-100-koersgemiddelde bijna 15 punten te zijn gedaald naar 2.113.

- FRANKFURT De Duitse aandelen, die gisteren gemiddeld 2, 3 procent van hun koersen verloren, openden vanochtend prijshoudend.

Aandelen Deutsche Bank, Siemens, Daimler-Benz en BASF werden zelfs fractioneel hoger verhandeld. Het marktsentiment weerspiegelt de opvatting dat het Golf-conflict binnenkort tot oorlog zal leiden. Vele beleggers geven er de voorkeur aan aankopen voorlopig uit te stellen.

- PARIJS De Franse aandelenkoersen openden hedenochtend weliswaar lager, maar herstelden zich daarna uitstekend, mede gesteund door vastere obligaties en koopjesjagers die op het sterk verlaagde koersniveau afkwamen.

De CAC-40-aandelenkoersindex daalde eerst ruim 4, 5 lager, maar steeg daarna om na een uur handel rond 15 punten boven het slot van gisteren uit te komen.

Er kwamen evenwel geen grote omzetten voor. De notering van aandelen Societe des Investissements (SCI) werd geschorst door de Parijse beurs omdat gisteren bijna 11 procent van het kapitaal van deze grote Franse holding van eigenaar verwisselde, hetgeen een gevoelige koersdaling uitlokte.

- BRUSSEL Lusteloosheid domineerde vanochtend op de Belgische beurs, waar de meeste aandelen verdere afbrokkeling lieten zien.

Er werd opmerkelijk veel gehandeld in aandelen van de zich in een sterfhuisconstructie bevindende wapenfabriek Fabrique Nationale (FN). Handelaren zijn van mening dat het hier gaat om speculanten die geloven dat de waardeloos geachte aandelen meer zullen opleveren dan de huidige beurswaarde.

foto: Handelaren keuvelen op de beursvloer van de New York Stock Exchange, waar de handel gisteren een aarzelende start kende op de eerste beursdag van 1991. De aandelenkoersen op Wall Street noteerden gemengd.