Sovjet-eenheden in actie tegen Balten

MOSKOU, HELSINKI, 3 jan. - In de Baltische republieken Letland en Litouwen zijn gisteren en vandaag speciale eenheden van het Sovjet-ministerie van binnenlandse zaken in actie gekomen tegen de plaatselijke autoriteiten. In Letland bezetten ze gisteren de belangrijkste krantendrukkerij van het land, in Litouwen werden vannacht twee partijgebouwen in bezit genomen.

Twintig “zwarte baretten” - elitetroepen van het ministerie van binnenlandse zaken in Moskou - omsingelden gisterochtend de drukkerij in Riga, waar een groot aantal Letse kranten wordt gedrukt. Ze bevalen de binnen gestationeerde politiemannen het pand te verlaten en hesen de rode vlag op het dak.

De uitgeverij is formeel eigendom van de Letse communistische partij; enkele maanden geleden nam de Letse regering de drukkerij echter over en sindsdien worden er ook niet-communistische bladen gedrukt.

Juist gisteren was - onder protest van de communistische partij - een begin gemaakt met de privatisering van het bedrijf. Die maatregel was waarschijnlijk de aanleiding tot het optreden van de zwarte baretten.

In Moskou is tegengesproken dat de bezetting is geschied op bevel van het centrale ministerie. Een woordvoerder van de drukkerij liet weten dat de actie is uitgevoerd op verzoek van de communistische partij.

Na de bezetting ging het personeel van de drukkerij - zevenhonderd drukkers en zeshonderd journalisten - spontaan in staking, waarna het te horen kreeg dat het zou worden ontslagen als het geen eind maakt aan de protestactie.

Pag. 5: Kort na de bezetting gingen in Riga demonstranten de straat op om tegen de bezetting te protesteren en riep de regering op tot een algemene staking; de lonen van de stakers zouden door de regering worden doorbetaald. Vandaag zijn in Letland vrijwel geen kranten verschenen.

Radio-Vilnius meldde vanochtend dat troepen van het ministerie van binnenlandse zaken de Litouwse politie uit twee gebouwen van de communistische partij hebben gezet. De Litouwse partij is eerder uiteengevallen in een meerderheid die voor de onafhankelijkheid van Litouwen is en een kleine Moskou-gezinde partij. De bezetting van de twee partijgebouwen zou zijn geschied op verzoek van deze Moskougezinde partij. De secretaris van die partij, Algimantas Naudjunas, meldde vanochtend de Litouwse minister van binnenlandse zaken dat zijn groepering recht heeft op het gebruik van de twee gebouwen en dat ze geen prijs stelt op de aanwezigheid van de politiemannen.

De premier van Estland, Edgar Savisaar, zag gisteren in de gebeurtenissen in Riga aanleiding om opnieuw te waarschuwen tegen een verhoging van de activiteit van het Sovjet-leger tegen de Baltische landen. “Het leger zal de komende weken actiever worden dan het nu is, “ aldus Savisaar tijdens een bezoek aan Helsinki. “In Estland is alles kalm en rustig, maar dat betekent niet dat wij niet op de wachtlijst staan.” (Reuter)