Somalische verzetsgroep wijst oproep bestand af

NAIROBI, 3 jan. - De gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu tussen het regeringsleger en de rebellen van het Verenigde Somalische Congres (USC) gaan onverminderd door ondanks oproepen van president Barre en de Europese Gemeenschap tot een staakt-het-vuren. Het USC heeft de oproepen van de hand gewezen. Barre's eerste minister Mohamed Hawadle Madar heeft vanmiddag gedreigd Mogadishu te laten bombarderen.

De staatsradio zond gisteravond een op emotionele toon gedane oproep van Barre uit, waarin deze zei dat “niets kan worden gewonnen bij het afvuren van kogels” en hij erop aandrong een einde te maken aan “het bloedvergieten”.

Eergisteren heeft de Somalische ambassade in Rome nog verklaart dat Mogadishu zo rustig is als een Europese hoofdstad. Volgens het USC heeft Barre, die Somalie sinds 1969 regeert, zich teruggetrokken in een bunker bij het vliegveld waar de opstandelingen hem hebben omsingeld. Westerse diplomaten hebben vanuit Mogadishu gemeld dat het regeringsleger nog altijd het stadscentrum, de haven en de luchthaven beheersen.

De Europese Gemeenschap heeft gisteren bij monde van het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken aangedrongen op een staakt-het-vuren van tien uur dat vandaag zou moeten ingaan om buitenlanders de gelegenheid te geven Mogadishu te verlaten. Frankrijk en Italie hebben marineschepen richting mogadishu gestuurd.

De rebellen willen het westerse verzoek niet inwilligen. “Het USC verwerp elk staakt-het-vuren en elke dialoog met het bloedige regime van Sias Barre onder alle omstandigheden”, zo luidt een vanmorgen in Rome uitgegeven verklaring van de rebellengroep. Er zijn nog vijftienduizend opstandelingen op weg naar de stad zijn om de dictator de doodsklap te geven, aldus het USC. Ook zouden militairen van het regeringsleger massaal deserteren.

Ongeveer twintig vluchtelingen uit Mogadishu zijn gisteren per vliegtuig in de hoofdstad Nairobi van het buurland Kenia aangekomen. Zij verklaarden dat in de straten van Mogadishu lijken liggen en dat de voorraden water, electriciteit en voedsel opraken. Het telefoon- en telexverkeer met de Somalische hoofdstad is al sinds dinsdag verbroken.

Waarnemers vrezen dat de burgeroorlog in Somalie kan ontaarden in een strijd tussen clans, zoals de oorlog in Liberia het karakter van een stammenstrijd heeft aangenomen. President Barre steunt op de kleine Marahan-clan. Het USC bestaat vooral uit leden van de Hawiye-clan. De andere verzetsbewegingen hebben hun machtsbasis in weer andere clans. (Reuter, AP, AFP)