Rebellen in El Salvador doden drie VS-adviseurs

SAN SALVADOR, 3 jan. - Drie Amerikaanse militaire adviseurs zijn gisteren in El Salvador omgekomen toen guerrillastrijders hun helikopter neerschoten. Volgens een woordvoerder van de Salvadoraanse strijdkrachten hebben de guerrillastrijders een luchtdoelraket gebruikt.

De helikopter, van het type UH-1M, werd neergehaald bij Lolotique, een plaatsje 120 kilometer ten oosten van San Salvador. De radiozender van de verzetsbeweging omschreef Lolotique als “oorlogsgebied”. Volgens de radio hadden de rebellen het niet speciaal op Amerikaanse adviseurs gemunt.

In de elf jaar oude burgeroorlog in El Salvador waren tot gisteren achttien Amerikaanse adviseurs omgekomen. Onder de drie nieuwe slachtoffers bevond zich een luitenant-kolonel.

De Salvadoraanse regering en het verzet zijn deze week in Mexico, in een sfeer van absoluut stilzwijgen, begonnen aan een nieuwe ronde vredesbesprekingen.

Het neerschieten van de helikopter volgt op de bekendmaking dinsdag van het Nicaraguaanse leger, dat vier officieren vorig jaar oktober 29 luchtdoelraketten illegaal aan het Salvadoraanse verzet hebben verkocht.

In verband met de verkoop zijn vier Nicaraguaanse officieren en elf Salvadoranen gearresteerd. Het Nicaraguaanse leger wordt nog steeds beheerst door sandinisten, die met het verzet in El Salvador sympathiseren. In februari verloren de sandinisten de verkiezingen in Nicaragua. (Reuter, AFP, AP)