Plan: verdachten na fout Justitie toch vasthouden

DEN HAAG, 3 jan. - Minister Hirsch Ballin (justitie) wil verdachten van ernstige delicten die dankzij een foutieve dagvaarding nu nog automatisch uit voorarrest vrijkomen toch vast kunnen houden. Hij wil de officier van justitie de mogelijkheid geven om binnen dertig dagen bij de rechter alsnog een vordering tot verlenging van de voorlopige hechtenis in te laten dienen. Dagvaardingen kunnen in de rechtspraktijk vaak al nietig worden verklaard als er door administratieve vergissingen onjuistheden in staan over de personalia van de verdachte. Hirsch Ballin schrijft dit in een vanmiddag aan de Tweede Kamer gestuurde notitie, in een reactie op de voorstellen van de commissie Moons. Deze commissie had tot taak een aantal procedures uit het Wetboek van strafvordering tegen het licht te houden. Het moet gaan om verdachten van delicten waar een straf van meer dan acht jaar op staat.