Opschorten hulp VS aan Paramaribo 'niet politiek'

PARAMARIBO, 3 jan. - Volgens de Amerikaanse ambassade in Paramaribo is er geen sprake van dat het hulpprogramma voor tarwe, mais en soja aan Suriname om politieke redenen is stopgezet.

Een woordvoerder van de VS-missie in Paramaribo verklaarde vandaag tegenover het dagblad De Ware Tijd dat het hulpprogramma “routinematig” is opgeschort, omdat in Suriname een regeringwisseling heeft plaatsgehad. Door stopzetting zou de voorziening van brood gevaar lopen.

De opschortingsmaatregel is volgens de woordvoerder genomen omdat Washington altijd bij regeringswisselingen een nieuwe garantie wenst dat de kredieten worden terugbetaald. Voor 1991 zijn de VS met Suriname een programma van 15 miljoen dollar overeengekomen.

[Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van landbouw in Washington zei gisteren tegen het persbureau AP dat “nader onderzoek gedaan wordt naar de risico's van het hulpprogramma”. Volgens de woordvoerder is het besluit om het programma op te schorten een commerciele beslissing, gebaseerd op de instabiliteit van de Surinaamse regering.]

De Venezolaanse ambassade in Paramaribo had gisteren nog geen bericht ontvangen over een verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Suriname. Ook de Surinaamse regering was hiervan nog niet op de hoogte.

Volgens de Venezolaanse minister van buitenlandse zaken Taylhardat zal in Paramaribo alleen een consulaire vertegenwoordiger blijven. Taylhardat zei gisteren dat Venezuela bereid is “alle wettige middelen” te gebruiken om de afgetreden regering van de Surinaamse president Shankar in functie te herstellen.

In Paramaribo wordt de installatie van een nieuw kabinet zaterdag verwacht.