OLIJVENPATE

De smaak van deze 'pate', valt en staat bij de gebruikte soort olijven. Koop kleine zwarte enigszins rimpelige olijfjes met pit (altijd voorradig bij Turkse en Marokkaanse winkels), die hebben een volle, intense smaak. Deze gitzwarte, smeuige olijvenpate smaakt verrukkelijk op crackers of toastjes bij een aperitief. De pate kan lang bewaard worden in de ijskast en is een uitkomst bij het afmaken van vleessauzen of het oppeppen van flauw uitgevallen stoofschotels. Schijfjes geroosterd boerenbrood met olijvenpate is een makkelijk en aardig begin van een landelijke maaltijd.

200 g zwarte olijfjes met pit

100 g ui, fijngesneden

1 volle theelepel verse rozemarijnnaaldjes

2 eetlepels olijfolie

40 g zachte boter

1 citroen

Verwarm de olie in een bakpan en laat daarin de ui en rozemarijn op niet te hoog vuur 10 minuten fruiten tot de ui zacht en transparant is (niet laten kleuren). Ontpit intussen de olijven (er blijft circa 150 g over) en hak ze fijn. Rasp de schil van de citroen. Meng in een kom de olijven met de gebakken uien (inclusief het restant van de olie en de rozemarijn) en het citroenrasp. Draai de massa door een roerzeef (fijne schijf) tot een fijne puree en meng daar stevig roerend beetje bij beetje de boter door. Breng de pate op smaak met 1 eetlepel citroenrasp. Doe de smeuige pate over in glazen of porseleinen bakjes en zet deze enkele uren in de ijskast zodat de olijvenpate kan opstijven.

    • Florine Boucher