Marineschepen in Golf oefenen voor nieuwe taak

ROTTERDAM, 3 jan. - De twee Nederlandse fregatten in de Golf bereiden zich voor op een taak bij de verdediging van de Amerikaanse vloot. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van defensie bevestigd. De huidige rol van de schepen is toe te zien op naleving van het VN-embargo tegen Irak.

In afwachting van een beslissing in Den Haag over een eventuele nieuwe rol voor de schepen oefenen de Jacob van Heemskerck en de Philips van Almonde in de Golf alvast om te kunnen worden ingeschakeld bij de verdediging van Amerikaanse schepen. Op militair niveau voert Nederland daarover overleg met de Amerikanen.

Ook in het kabinet wordt gesproken over de mogelijkheid van een nieuwe opdracht aan de marine, aldus Defensie. Morgen komen premier Lubbers, vice-premier Kok, minister Van den Broek (buitenlandse zaken) en minister Ter Beek (defensie) bijeen voor overleg over de situatie in de Golf.

De Nederlandse schepen mogen nu uitsluitend vuren uit zelfverdediging en bij een aanval op marineschepen van bij de West-Europese Unie (WEU) aangesloten landen. De samenwerking en coordinatie met de Amerikaanse, Britse en Franse marine gaan in de praktijk uitstekend, aldus Defensie. Maar als er van een oorlogssituatie sprake is, moeten er “beslissingen op politiek niveau” worden genomen.

De voormalige commandant van de Nederlandse taakgroep in de Golf, kapitein ter zee A. C. H. M. van Gurp, verklaarde op 22 december bij terugkomst uit het Golf-gebied dat hij aanneemt dat in geval van oorlog de Nederlandse fregatten zullen opereren onder Amerikaans commando. Minister Ter Beek (defensie) zei tijdens zijn bezoek aan de Golf, begin oktober, dat het hem onwaarschijnlijk leek dat in geval van een gewapend conflict in de Golf de Nederlandse fregatten de steven zouden keren naar veiliger gebied. Hij gaf toen aan dat daarover nog geen politieke beslissing in het kabinet was gevallen, omdat die vraag zich naar zijn zeggen toen nog niet voordeed.

Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) herhaalde op 12 december in de Tweede Kamer dat de regering het parlement volledig wil betrekken in een eventueel besluit waardoor Nederland direct betrokken raakt in het conflict. “Ook de regering gaat er vanuit dat wanneer straks blijkt dat een meer gewelddadig ingrijpen onvermijdelijk wordt, overleg met de Kamer moet plaatsvinden onder andere over de gevolgen daarvan en de wijze waarop Nederland aan een internationale inspanning ter zake moet deelnemen”, aldus Van den Broek.