Lech Walesa wil uitbreiding macht president; 'Beleidscentrum verschuift'

WARSCHAU, 3 jan. - De Poolse president, Lech Walesa, wil meer macht. Hem staat “een Amerikaans soort presidentschap” voor ogen. “Het centrum waar in Polen beleid wordt gemaakt, verschuift in de richting van het Belweder”, de residentie van de Poolse president.

Dat heeft gisteren de woordvoerder van Walesa, Andrzej Drzycimski, gezegd. Tijdens een persconferentie maakte Drzycimski duidelijk dat Walesa zijn taak anders opvat dan zijn voorganger, generaal Jaruzelski, die zich in het jaar van zijn presidentschap zeer terughoudend heeft opgesteld. Walesa, aldus de woordvoerder, wil “zo efficient mogelijk” optreden.

Walesa is bezig met de vorming van een “politieke raad” waarmee het beleids- en beslissingsproces moet worden verbeterd. De raad bestaat uit vertegenwoordigers van diverse politieke en sociale organisaties die er hun opmerkingen over het functioneren van de regering en de lopende zaken kwijt kunnen, aldus Drzycimski.

Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft Walesa herhaaldelijk gezegd een zeer actieve rol te willen spelen als hij president is. Dat heeft geleid tot verwijten als zou hij de rol van het parlement willen verkleinen en Polen tot een presidentiele republiek willen maken. De bevoegdheden van de president zijn grondwettelijk nog niet vastgesteld.

Walesa heeft gisteren het parlement gevraagd snel in te stemmen met de samenstelling van de nieuwe Poolse regering, die onder leiding staat van de door de president aangewezen premier Jan Krzysztof Bielecki. Bielecki presenteert zijn nieuwe ploeg vanaf morgen in de Sejm. Volgens Walesa moet het parlement geen tijd verliezen met “politieke polemiek”.

De oproep is ingegeven door de vrees dat het parlement grote bezwaren heeft tegen de samenstelling van de nieuwe regering, die voornamelijk zal bestaan uit technocraten die uitdrukkelijk geen politieke partij vertegenwoordigen. Verwacht wordt dat de Sejm op zijn vroegst zaterdag het kabinet van Bielecki het groene licht zal geven.

Leszek Balcerowicz, in het vorige kabinet minister van financien en vice-premier, heeft gisteren bevestigd dat hij in de nieuwe regering terugkeert met dezelfde verantwoordelijkheden. Balcerowicz is de architect van het radicale economische hervormingsplan dat een jaar geleden is ingegaan. In een interview met het blad Gazeta Wyborcza zei Balcerowicz dat de prioriteiten voor 1991 liggen bij de versterking van de zloty en bij de verdere beperking van de inflatie tot minder dan tien procent per jaar. (AP, Reuter)