Koeweitse miljoenen in Hongaarse benzine

ROTTERDAM, 3 JAN. Kuwait Petroleum Corp., de staatoliemaatschappij van Koeweit, gaat 17 benzinestations in Hongarije bouwen en neemt een aandeel in de distributie van brandstoffen in dat land. Dit heeft de Koeweitse minister van oliezaken Rashid Salem al-Ameeri gisteren in de Saoedische plaats Taif, gezegd tegen het Koeweitse persbureau KUNA. De Koeweitse regering in ballingschap verblijft in Taif.

Kuwait Petroleum investeert 6, 5 miljoen dollar in Hongarije, het eerste investeringsproject van de maatschappij in Oost-Europa. Volgens Ameeri is het project ten dele een gevolg van de eensgezinde veroordeling door de Oosteuropese landen van de Iraakse agressie jegens Koeweit. Hongarije is een van de landen die zwaar lijden onder de stijging van de olieprijs omdat de Sovjet-Unie, die tot voor kort nog bijna alle olie tegen sterk gereduceerde prijzen leverde, nu de wereldmarktprijs en betaling in harde valuta eist.

In West-Europa heeft Koeweit drie raffinaderijen: in Nederland (Rotterdam), Denemarken en Italie. Onder de merknaam Q 8 heeft de maatschappij een keten benzinstations met een totaal marktaandeel in de verkoop van brandstoffen van 7, 5 procent.

Kuwait Petroleum heeft tot oktober vorig jaar nog geteerd op voorraden ruwe olie uit Koeweit. Sindsdien heeft de maatschappij een contract met Saoedi-Arabie voor de levering van olie voor de raffinaderijen. De brandstoffen die in Hongarije verkocht zullen worden, komen voor een deel uit West-Europa. Kuwait Petroleum koopt ook brandstoffen in op de internationale markt.

Ameeri maakte gisteren ook bekend dat Kuwait Petroleum investeringen overweegt in de brandstoffenmarkt in Thailand en enkele Oostaziatische landen. Volgens de Koeweitse minister heeft zijn land sinds de invasie door de troepen van Saddam Hussein bijna zes miljard dollar aan olie-inkomsten verloren.