KLASSIEKE FILMS UIT EUROPA

Europese klassiekers in Rialto, Amsterdam. 4-10 jan. Oktober (Oktjabr); 11-17 jan. Sauve qui peut (la vie); 18-24 jan. De spiegel (Zerkalo); 25-31 jan. Kuhle Wampe. Telkens 18u. Tel. 020-6623488.

Een half jaar lang vertoont Rialto telkens een week een klassieke Europese film. De selectie richtte zich op films die iedereen gezien hoort te hebben en die ook wel regelmatig in het Filmmuseum of elders een keer gedraaid worden, maar zelden in weekvertoningen. De aanvangstijd is ook vast, om zes uur. De eerste in de rij is Oktjabr van Sergej Eisenstein en Grigori Alexandrov, gemaakt in 1927 ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de Russische revolutie. De beide co-regisseurs hadden bijna ongelimiteerde middelen ter beschikking, waaronder carte blanche voor het gebruik van lokaties en regeringspersoneel in Leningrad. Meer nog dan De slagkruiser Potemkin werd Oktober een grensverleggende synthese van abstracte, experimentele montagetechnieken en een hoog ontwikkeld gevoel voor spektakel. Klassieker dan Oktober kan een film nauwelijks zijn. De reeks wordt daarna voortgezet met Jean-Luc Godards Sauve qui peut (la vie) (1980), Andrej Tarkovski's De spiegel (Zerkalo) (1974) en Slatan Dudows (en Berthold Brechts) Kuhle Wampe (1932).