Irak ziet niets in missie EG; Bush stelt Irak overleg voor in Zwitserland

WASHINGTON-BRUSSEL, 3 jan. - De Amerikaanse president, George Bush, heeft vanmorgen een ontmoeting voorgesteld tussen zijn minister van buitenlandse zaken James Baker en zijn Iraakse collega Tareq Aziz in Zwitserland. Beide ministers zouden tussen 7 en 9 januari bijeen moeten komen.

Eerder op de ochtend had Irak de Europese Gemeenschap laten weten dat het geen zin heeft om een delegatie naar Bagdad te sturen tenzij het haar om serieuze onderhandelingen is begonnen die bijdragen tot stabiliteit in het Midden-Oosten.

Irak zei dit bij monde van de Iraakse ambassadeur in Belgie, Zaid Haidar. De Iraakse gezant zei te hopen dat de EG morgen tijdens het overleg van de ministers van buitenlandse zaken in Luxemburg zal besluiten om een werkelijk vredesinitiatief te lanceren. Zijn teleurstelling uitte hij over de eerdere suggestie van de Luxemburgse minister van buitenlandse zaken, Jaques Poos, dat een missie naar Bagdad vooral ten doel zou hebben om Irak enkele zaken uit te leggen en om druk op de Iraakse autoriteiten uit te oefenen. “Als dat het doel is zou het beter zijn om niemand te sturen”, stelde hij vanmorgen op een persconferentie in Brussel.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken verklaarde gisteren dat het niet tegen een eventuele missie van de EG naar Bagdad is zolang deze een “eenvormige en consistente boodschap” aan Saddam Hussein overbrengt. Een woordvoerder zei dat de Verenigde Staten zelf nog steeds geen “zinvolle contacten” met de Iraakse autoriteiten hebben gehad.

Intussen pogen enkele Arabische landen, minder dan twee weken voor het ultimatum van de Veiligheidsraad aan Irak om zich terug te trekken uit Koeweit afloopt, om alsnog tot een diplomatieke oplossing van de Golfcrisis te komen.

De Egyptische president Hosni Mubarak vloog vanmorgen naar Libie, waar hij vergezeld zal worden door zijn collega's Hafez al-Assad van Syrie en generaal Omar Hassan al-Bashir van Soedan.

De Arabische leiders vlogen naar Libie op voorstel van Moammar Gaddafi. Alle vier leiders hebben Irak eerder opgeroepen om Koeweit te ontruimen. Egypte en Syrie hebben ook troepen gestuurd naar Saoedi-Arabie om te helpen bij de verdediging tegen een mogelijke aanval van Irak.

In de Egyptische pers werd vanmorgen een ongewoon hevige aanval gedaan op Irak. De door de autoriteiten gecontroleerde kranten omschreven de Iraakse leider Saddam Hussein als een man die zijn hoofd heeft verloren en een fascistisch bewind leidt van “onderwerping en bloedige liquidatie”.

Een vroegere woordvoerder van de Franse president Francois Mitterrand, Michel Vauzelle, is gisteren onverwachts naar Irak vertrokken voor besprekingen met de Iraakse leiders.

Naar zijn eigen zeggen heeft Vauzelle, die tegenwoordig voorzitter is van de parlementscommissie van buitenlandse zaken, geen mandaat gekregen om te bemiddelen of te onderhandelen. Waarnemers achten het evenwel uitgesloten dat hij zonder instemming van Mitterrand zou zijn vertrokken. (AP, UPI, Reuter, AFP)