Grote banken in VS verlagen prime rate

ROTTERDAM, 3 JAN. Vrijwel alle grote banken in de Verenigde Staten hebben gisteren voor het eerst in een jaar de prime rate verlaagd, de rente die ze aan de beste clienten berekenen. Zij volgen de Banc of America, een van de grootste banken in de VS, die gisteren de prime rate verlaagde van 10 naar 9, 5 procent.

De verlaging is gestimuleerd door de centrale bank (Fed) die al op 7 december de zogeheten federal fund rate, de rente op leningen tussen banken onderling, verlaagde van 7, 5 naar 7, 25 procent. Traditiegetrouw volgde de Soutwest Bank of St. Louis als eerste met een verlaging van de prime rate, maar de andere banken ondernamen niets.

Ook toen de Fed op 19 december het disconto verlaagde - de rente waartegen banken bij de Fed kunnen lenen - van 7 naar 6, 5 procent, bleef een reactie uit. Alleen First National Bank of Chicago was de enige grote bank die de prime rate verlaagde. De andere banken hebben het einde van het jaar afgewacht om de boeken op basis van de hogere oude prime rate te kunnen afsluiten.

De Fed is voorzichtig met renteverlagingen omdat het de inflatie kan aanwakkeren en de koers van de dollar onder neerwaartse druk kan komen. Cijfers over de werkloosheid die in november is opgelopen tot 5, 9 procent (tegen 5, 2 procent van de beroepsbevolking begin dit jaar) maakte volgens de Fed een renteverlaging noodzakelijk om de economie met goedkoper geld te stimuleren.