Gouverneur Rhode Island sluit helft van de banken

PROVIDENCE, 3 JAN. De nieuwe gouveneur van de Amerikaanse staat Rhode Island heeft, drie uur na zijn installatie op 1 januari, 45 van de 83 plaatselijke kredietinstellingen gesloten. Hij wil daarmee voorkomen dat een stormloop onstaat op bankrekeningen die niet zijn verzekerd door de federale overheid.

Door de maatregel kunnen 300.000 spaarders niet bij hun spaargeld, in totaal 1, 7 miljard dollar (ongeveer 2, 9 miljard gulden).

De spaargelden zijn bij een lokale particuliere maatschappij verzekerd, maar die is eind vorig jaar in financiele problemen geraakt door fraude bij een van de clienten.

Normaal zijn in de VS spaargelden verzekerd bij de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), het in 1934 ingestelde federale overheidsorgaan dat de terugbetaling van in gelegde spaargelden tot 100.000 dollar per rekening garandeert als banken in moeilijkheden komen.

William Seidman, voorzitter van de nationale FDIC, heeft gezegd dat zijn orgaan uitsluitend spaargelden van gezonde kredietinstellingen verzekert. Hij accepteert geen verliezen. De FDIC moest vorig jaar voor vier miljard dollar aan gedupeerde spaarders uitkeren en dit jaar waarschijnlijk vijf miljard. Vorig jaar gingen in de VS 169 banken failliet.

De problemen in Rhode Island ontstonden toen Joseph Mollicone, directeur van de Heritage Loan and Investment bank, 8 november vorig jaar spoorloos verdween met geld uit de kas. De bank raakte in moeilijkheden zodat de spaarders een beroep moesten toen op de particuliere verzekeraar om hun geld terug te krijgen. De verzekeraar kon niet aan de vraag voldoen waardoor de bankcrisis een feit was.(Reuter)