Giovanni Michelucci

Giovanni Michelucci, die wel de vader van de moderne Italiaanse bouwkunst is genoemd, is maandagnacht overleden. Gisteren zou hij honderd jaar zijn geworden. Een van zijn bekendste werken is de kerk van Johannes de Doper uit 1960, met zijn groene, tentachtige daken een duidelijk herkenningspunt vanaf de autostrada bij Florence. De treinreizigers naar Florence zien de hand van Michelucci in het station van Santa Maria Novella. Het in 1933 ontworpen station, een elegant, rationeel gebouw zonder pretenties van monumentalisme, geldt als een van de mooiste stations van Italie. De architect, die nog steeds actief was, maakte niet lang geleden een ontwerp voor de nieuwe uitgang van het Uffizi-museum in Florence, de stad waar Michelucci de meeste sporen naliet. Hier zou ter gelegenheid van zijn honderste verjaardag een tentoonstelling komen met 168 architectonische schetsen van Michelucci.