FIEN DE LA MAR

De spooktrein, zo 6 en zo 20, 13u.; Op stap, zo 13 en zo 27, 13u. Theatermuseum in Nederlands Theater Instituut, Amsterdam. Tel. 020-235104.

In het kader van de aan de grootste vooroorlogse Nederlandse filmdiva, Fien de la Mar (1898- 1965), gewijde tentoonstelling in het Theatermuseum te Amsterdam (nog tot en met 10 februari), worden op vier zondagmiddagen twee representatieve speelfilms uit de collectie van het Nederlands Filmmuseum vertoond. Op Stap (1935) van Ernst Winar benadert het meest een Nederlandse tegenhanger van de Hollywood-musical, met een Busby Berkeley-achtige scene voor een ster en twaalf piano's en Louis en Henriette Davids als komische contrapunten voor Fiens glamour. De spooktrein (1939) van Karl Lamac is een verzorgde griezelthriller, gesitueerd op een afgelegen stationnetje, waar naast La Mar ook Jan Musch, Cissy van Bennekom, Louis Borel en de vorig jaar overleden Sara Heyblom grappige typetjes mogen neerzetten.