Chip-omzet Philips stijgt; bedrijf houdt koppositie

ROTTERDAM, 3 jan. - De chip-verkopen van Philips zijn in het afgelopen jaar gestegen met dertien procent, terwijl de totale wereldmarkt slechts groeide met twee procent. Dat blijkt uit onderzoek van het toonaangevende marktonderzoekbureau Dataquest.

Daarmee deed Philips het qua omzet vorig jaar beter dan de meeste concurrenten. In 1989 was dat juist andersom. Toen liep de chipomzet van Philips met drie procent terug, terwijl de markt met tien procent groeide.

Volgens een onderzoeker van Dataquest in Londen is de omzetstijging van Philips voornamelijk te danken aan de toegenomen vraag naar chips van Europese producenten van consumentenelektronica.

Philips kon vanmorgen geen toelichting geven op het onderzoek van Dataquest.

Uit het onderzoek blijkt dat Philips zijn positie als enige Europese vertegenwoordiger in de mondiale toptien van chipfabrikanten heeft kunnen handhaven. Met een marktaandeel van 3, 3 procent en een omzet van 1, 9 miljard dollar hield Philips de tiende plaats op de wereldlijst, achter zes Japanse en drie Amerikaanse bedrijven.

Op de Europese ranglijst van chipfabrikanten wist Philips, tegen veler verwachting in, de koppositie te behouden. Op de Europese markt steeg de omzet van Philips met 14, 5 procent, vergeleken met een groei van de totale Europese markt met 9, 6 procent.

Het Duitse Siemens behoudt de tweede plaats met een marktaandeel van 9 procent en de Frans-Italiaanse combinatie SGS Thomson neemt de derde positie in met een marktaandeel van 8, 5 procent. Philips heeft de afgelopen maaden een aantal drastische maatregelen genomen om de winstgevendheid van de chipactiviteiten te verhogen.