Beveiliging olieplatforms op Noordzee verscherpt

ROTTERDAM, 3 JAN. Nederland, Noorwegen en Groot-Brittannie hebben hun veiligheidsmaatregelen ter bescherming van olieplatforms op de Noordzee verscherpt, als voorzorg tegen mogelijke terroristische aanvallen in verband met de Golfcrisis.

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM), de grootste operator bij de energiewinning op de Noordzee, heeft 'specifieke maatregelen' genomen voor de beveiliging van offshore-installaties, havens en helikopterlandingsvelden. “Wij hebben calamiteitenplannen die ook voorzien in de beveiliging tegen terroristische acties”, aldus een NAM-woordvoerder. “We treden al sinds het ontstaan van de Golfcrisis alerter op met specifieke maatregelen.” Ook bij andere grote operators in de gas- en oliewinning op de Noordzee is men voorbereid op eventuele terroristische aanslagen.

“Wij hebben geen aanwijzingen dat de risico's zijn toegenomen, maar de olie-industrie heeft de bestaande veiligheidsvoorzieningen doorgenomen en deze geactualiseerd”, zei vanochtend Per Saltroe, hoofd van het Noorse bureau voor noodscenario's van het Noorse directoraat-generaal voor de energiewinning in Oslo.

Saltroe gaf geen details over de veiligheidsscenario's maar zei wel dat teams op de olieplatforms oefeningen doen in verband met mogelijke noodmaatregelen. De plannen daarvoor zijn gezamenlijk uitgewerkt door zijn directoraat, politie-autoriteiten en de oliemaatschappijen.

De Noorse krant Arbeiderbladet citeerde vanochtend John Hielm, assistent-directeur van de Associatie van oliemaatschappijen in Oslo: “Wij hebben onze leden verzocht de veiligheidsvoorzorgsmaatregelen en routine-controles te verscherpen, naar aanleiding van het gevaar van terroristische acties tegen olie-installaties.”

Dreigementen met terreur zijn volgens Hielm overigens niet nieuw. “Op de Noordzee leven wij eigenlijk dagelijks met de dreiging van mogelijke terroristen.”

Ook op het Britse deel van het Continentaal Plat zijn de beveiligingsmaatregelen al sinds het ontstaan van de Golfcrisis verscherpt, zo verluidt in kringen van de olie-industrie. Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk beheren een groot aantal kwetsbare installaties op de Noordzee. De drie landen hebben net als de overige NAVO-leden en EG-lidstaten de Irakse agressie tegen Koeweit scherp veroordeeld.

Saddam Hussein heeft al kort na de invasie op 2 augustus gedreigd dat een oorlog om zijn troepen uit Koeweit te verjagen, niet tot het Midden-Oosten beperkt zou blijven. Door het lamleggen van de olie- en gasvoorziening ook buiten de aanvoerlijnen in het Golfgebied kunnen Westerse landen zwaar worden getroffen. Op de Amerikaanse televisiezender CNN werd gisteravond melding gemaakt van aanwijzingen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA over mogelijke terroristische acties van groeperingen uit het Midden-Oosten.