ATP denkt aan staken tennisduel bij extreme hitte

ADELAIDE, 3 jan. - De vakbond voor tennisprofessionals (ATP) wil een temperatuurlimiet invoeren. Een groot aantal spelers heeft de afgelopen dagen bij het toernooi in Adelaide (Australie) geklaagd over de extreme omstandigheden. Het kwik steeg tot boven de veertig graden. De als derde geplaatste Oostenrijker Horst Skoff kondigde aan nooit meer deel te nemen aan het toernooi in Adelaide nadat hij zijn partij tegen Arias met uitputtingsverschijnselen had moeten opgeven.

De ATP heeft al bestudeerd wat de consequenties zijn voor de spelers in het geval van uitzonderlijke hitte, maar ook de invloed van bijvoorbeeld de wind. “We zetten alles op een rijtje”, liet woordvoerder Hardisty weten. “We hebben met een computer de gegevens geregistreerd. Als het onderzoek is afgerond, bekijken we welke maatregelen we kunnen nemen.” Overwogen wordt om bij bepaalde temperaturen de wedstrijden te onderbreken.

In Adelaide maakt Magnus Larsson vooralsnog de meeste indruk. De jonge Zweed, die in de eerste ronde Boris Becker uitschakelde, drong gisteren door tot de kwartfinales. De Joegoslaaf Slobodan Zivojinovic werd in twee sets verslagen: 7-6 en 7-6. De Nederlander Jacco Eltingh verdween uit het toernooi na een nederlaag in twee sets (3-6, 4-6) tegen de Australier Stoltenberg.

Zivojinovic kreeg in beide sets mogelijkheden op de winst. Hij dwong in de eerste reeks op 5-4 twee setpunten af, maar wist beide niet te benutten. In de tiebreak verspeelde hij een voorsprong van 4-1. Larsson scoorde zes keer op rij. In de tweede set hielden de spelers elkaar tot 6-6 in evenwicht. Larsson stapte uiteindelijk met 10-8 in de tiebreak de volgende ronde binnen, waarin hij uitkomt tegen de Duitser Patrick Kuhnen. (Reuter)