Wellicht toch naar Bagdad; Baker reist naar de Golf voor overleg

WASHINGTON-KAIRO, 2 jan. - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, zal waarschijnlijk voor 15 januari naar Saoedi-Arabie en andere bondgenoten in het Midden-Oosten reizen voor een laatste ronde besprekingen voordat het ultimatum van de Veiligheidsraad van de VN aan Irak afloopt.

Ook wilden functionarissen in Washington gisteren nog steeds niet uitsluiten dat Baker een bezoek zal brengen aan de Iraakse leider Saddam Hussein in Bagdad.

President George Bush heeft intussen gisteren verklaard te hopen dat een eventuele oorlog slechts een paar dagen zou duren. Hij voegde hieraan toe: “Geen prijs is ons te hoog (om Irak uit Koeweit te verdrijven)”. De Luxemburgse minister van buitenlandse zaken, Jaques Poos, wiens land sinds gisteren het voorzitterschap van de Europese Gemeenschap bekleedt, zei vanmorgen voor de radio van zijn land dat de EG “zeer snel” moet handelen wil ze nog met een diplomatiek initiatief voor de dag komen. In een eerder gesprek met de BBC had Poos gezegd te verwachten na overleg van de EG-staten vrijdag te zullen worden afgevaardigd naar Bagdad. Ook opperde hij bij die gelegenheid de mogelijkheid om de Palestijnse kwestie ter sprake te brengen. Eventueel zou een ontmoeting met de Iraakse minister van buitenlandse zaken ook buiten Irak kunnen worden gehouden.

De Israelische premier Yitzhak Shamir reageerde zeer koel op de suggestie van de Luxemburgse bewindsman over de Palestijnse kwestie. “Deze heer heeft ons niet geraadpleegd en ik heb hier geen reactie op”, zei Shamir.

Ook Egypte, Syrie en Libie willen nog een laatste poging doen om tot een vreedzame oplossing van de Golfcrisis te komen. De ministers van buitenlandse zaken van de drie landen kwamen vandaag in Kairo bijeen voor overleg. De Libische leider, Moammar Gaddafi, suggereerde gisteren dat de drie landen ook op het hoogste niveau bijeen zouden komen, maar het is nog niet duidelijk of dit zal doorgaan.

Verder wil ook de Jordaanse koning Hussein, die tot dusverre een pro-Iraakse koers heeft bevaren, proberen om beweging in de crisis te brengen. Hij reist deze week naar een aantal Europese hoofdsteden, waaronder Parijs en Londen. De bemiddelingspoging van de Jordaanse vorst geschiedt in samenwerking met de Algerijnse president Chadli Benjedid.

Belgie zal geen troepen naar de Golf sturen als daar straks de oorlog uitbreekt. Ook zullen de daar al aanwezige Belgische schepen buiten de gevechtszone moeten blijven. Dat zegt de Belgische premier, Wilfried Martens, vandaag in een vraaggesprek met de Belgische krant De Standaard. Bovendien krijgen de Mirages die mogelijk naar Turkije worden gestuurd een strikt defensieve taak. Wel zal Belgie in geval van een oorlog de indirecte hulp uitbreiden, aldus de premier: “Wij geven een mobiele pijplijn aan de Britten, maar geen munitie. Dat laatste is het gevolg van onze optie zeker niet te willen betrokken raken in een militair treffen. Er is ook sprake van een veldhospitaal als het echt tot een gewapend conflict komt.”