Vier Palestijnen in bezet gebied doodgeschoten

JERUZALEM, 2 jan. - Het Israelische leger heeft bij ongeregeldheden op nieuwjaarsdag in de bezette gebieden vier Palestijnen doodgeschoten. Zowel op de Westelijke Jordaanoever als in de Gazastrook was een uitgaansverbod van kracht.

Ondanks het verbod gingen duizenden Palestijnen de straat op om de 26ste verjaardag te vieren van de Palestijnse guerrilla-organisatie Fatah van Yasser Arafat. Op 1 januari 1965 pleegde Fatah, de belangrijkste organisatie binnen de PLO, zijn eerste aanslag op een Israelisch doel.

Twee Palestijnen werden doodgeschoten in de Gazastrook toen zij weigerden gehoor te geven aan de bevel van Israelische militairen om te blijven staan, nadat ze betrapt waren op het schilderen van anti-Israelische leuzen. De mannen bleken gewapend met messen en namaak-pistolen. Een van hen werd al enige tijd gezocht aangezien hij Palestijnen die verdacht worden van steun aan Israel zou hebben vermoord. De twee andere doden vielen bij demonstraties in Palestijnse dorpen op de Westelijke Jordaanoever.

Linkse parlementsleden in Israel hebben verklaard een wetsvoorstel te zullen indienen dat een einde maakt aan de Israelische bezetting van de Gazastrook. “Voortduren van het bestuur van de Gazastrook brengt enorme schade toe aan de staat Israel, zowel militair, economisch als ook uit het oogpunt van het behoud van de Israelische democratie”, aldus Ran Cohen van de Burgerrechtenbeweging. Hij zou er voorstander van zijn de Gazastrook over te dragen aan een plaatselijk Palestijns bestuur of aan de Verenigde Naties.

Volgens een woordvoerder van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina in Damascus is recentelijk in Parijs geheim Israelisch-Palestijns overleg gehouden over de vestiging van een Palestijnse entiteit in de Gazastrook. Een afgevaardigde van de Arbeiderspartij, Haim Ramon, zei dat hij het voorstel steunde, wat tot een verontwaardigde reactie van de regeringspartij Likud leidde, die de Arbeiderspartij ervan beschuldigde “politiek bankroet” te zijn.

De voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, Guido de Marco, begint vandaag een bezoek aan Israel en de bezette gebieden om zich van de situatie op de hoogte te stellen. Hij zal zowel ontmoetingen hebben met Palestijnse vluchtelingen als met Israelische leiders. De Marco is de eerste hoge VN-functionaris die Israel bezoekt sinds Perez de Cuellar, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, voorstelde om VN-hulpwerkers te laten rapporteren over het Israelische gedrag in de bezette gebieden. Israel moest tot dusverre van een dergelijke VN-bemoeienis niets hebben. (Reuter, AP)