Veel arrestaties wegens geweldpleging

ROTTERDAM, 2 jan. - In de nacht van oud op nieuw zijn in Nederland talloze arrestaties verricht wegens vandalisme, brandstichting, dronken rijden, vecht- en steekpartijen. In Den Haag, waar voor de jaarwisseling al 93 personen waren aangehouden, werden nog ruim zeventig anderen aangehouden voor geweldpleging of vernieling.

Van een 28-jarige Rotterdammer werd de rechterhand afgerukt, toen vuurwerk in zijn hand ontplofte. Twee Rotterdammers van tien en twaalf jaar raakten gewond aan handen en een oog. In Den Haag werd een zesjarige jongen gewond door rondvliegend glas toen kort na middernacht een vuurwerkbom ontplofte, waardoor van veertien huizen alle ruiten braken.

In een cafe in Grootebroek gooide een dienstplichtige soldaat een traangasgranaat naar binnen. Tweehonderd bezoekers drongen zich brakend en met ademhalingsproblemen naar buiten. Elf mensen moesten in een ziekenhuis worden behandeld.

In een winkelcentrum is Assen heeft een brand een miljoenenschade aangericht. Een 20-jarige inwoner van Assen werd aangehouden op verdenking van brandstichting. Op het dak van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum woedde korte tijd een brand. De schade bleef beperkt.

Een voormalig klooster in Gendringen waarin een meubelfabriek was gevestigd, is gisteravond geheel afgebrand. De schade wordt geschat op vele tonnen. De brandweer werd gewaarschuwd door twee zestienjarige jongens uit Gendringen, die in een loods bij het pand aan het spelen waren met vuurwerk. De jongens zijn aangehouden. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Op Nieuwjaarsdag is in Lutjebroek het leegstaande gebouw van de voormalige cooperatieve veiling West-Friesland afgebrand. Volgens de rijkspolitie is de brand aangestoken door jongeren.