Soedan voert sharia weer in

KHARTOUM, 2 jan. - De sharia, de islamitische wetgeving, wordt met onmiddellijke ingang weer van kracht in Soedan. Dat heeft militaire leider van het land, luitenant-generaal Omar Hassan al-Bashir, maandag bekendgemaakt. De sharia wordt vooralsnog niet toegepast in het zuiden van Soedan, waar vooral christenen en animisten wonen, en zal niet gelden voor het strafrecht.

Al-Bashir noemde de onmiddellijke invoering van de sharia “de wil van Allah en het verzoek van het volk”.

Volgens de militaire leider zal de sharia in het strafrecht - wat onder meer openbare geseling en het afhakken van handen impliceert - pas weer kunnen worden toegepast na het invoeren van een federaal systeem. Dat systeem moet in de loop van dit jaar zijn beslag krijgen. Het noorden en het zuiden zouden dan zelf kunnen bepalen of en hoe ze de sharia invoeren.

Soedan wordt al jaren geteisterd door een burgeroorlog tussen het islamitische noorden en het zuiden, waar een verzetsbeweging zich onder meer verzet tegen de invoering van de sharia. De voormalige president Nimeiri voerde de islamitische wetten in 1983 in maar de afgelopen vijf jaar is de passing ervan bevroren. Onder Nimeiri werden mensen publiekelijk gegeseld. (AFP, AP)