Sancties van Venezuela en VS tegen Suriname

PARAMARIBO, 2 jan. - Venezuela heeft de diplomatieke betrekkingen met Suriname verbroken uit protest tegen de militaire machtsovername in Paramaribo op 24 december. Dit heeft de Venezolaanse president Carlos Andres Perez maandag bekendgemaakt.

Perez, een persoonlijke vriend van de afgetreden Surinaamse vice-president Arron, riep de democratische regeringen in Latijns-Amerika op krachtig actie te ondernemen “tegen deze schandelijke staatsgreep die opnieuw het hoofdstuk van militaire dictaturen opent”.

Perez noemde de coup een “diepe belediging voor de waardigheid van heel Amerika”.

Perez kondigde aan dat Venezuela - indien Shankar niet wordt herbenoemd als president - bij de Organisatie van Amerikaanse Staten een buitengewone vergadering bijeen zal roepen van de ministers van buitenlandse zaken, om nadere sancties tegen Suriname te bespreken.

Naast het verbreken van de diplomatieke betrekkingen heeft Venezuela een hulpprogramma op het gebied van visserij en cultuur opgeschort. Ook de Verenigde Staten hebben een voedselhulp-programma aan Suriname voor onbepaalde tijd opgeschort naar aanleiding van de coup.

Het gaat daarbij om een garantie ter waarde van 15 miljoen dollar voor de aankoop van graan, mais en soja-concentraten voor 1991. Dit akkoord werd nog geen drie weken geleden bekendgemaakt en zou de broodvoorziening in Suriname voor 1991 veilig stellen. Suriname heeft tot dusver voor het fiscale jaar 1991 2,6 miljoen dollar van het programma gebruikt.

De nieuwe Surinaamse vice-president Wijdenbosch wilde gisteren nog niet reageren op de sancties. In Paramaribo wordt gevreesd dat de Amerikaanse sancties de produktie van elementaire levensmiddelen als brood en kippevlees (mais wordt gebruikt als kippevoer) op korte termijn in gevaar zullen brengen.

De Caraibische Gemeenschap (CARICOM), een regionaal orgaan voor economische samenwerking, overweegt Suriname de status van waarnemer te ontnemen. (ANP,APE)

Pag. 3: Toespraak Bouterse