Moslim-broeders op aantal posten in Jordaans kabinet

AMMAN, 2 jan. - De Jordaanse premier, Mudran Badran, heeft een aantal wijzigingen aangebracht in zijn kabinet. Door deze wijzigingen, die al enige tijd werden verwacht, zijn de ministeries van sociale zaken, gezondheid, onderwijs, godsdienstzaken en justitie nu in handen gekomen van vertegenwoordigers van de moslim-broederschap. Deze vijf nieuwe ministers worden overigens beschouwd als zeer gematigde vertegenwoordigers van deze organisatie. Politieke partijen zijn verboden in Jordanie, maar de moslim-broederschap krijgt politiek wel enige ruimte om tegenwicht te bieden tegen linkse invloeden. De verwachting is dat de koning in de loop van dit jaar mogelijkheden zal scheppen voor de vorming van een meer-partijenstelsel.

Verder heeft de premier de uit Nabloes afkomstige Taher Masri benoemd tot minister van buitenlandse zaken als opvolger van Marwan Qassem. Masri, die vroeger al eens minister van buitenlandse zaken was en tot dusver voorzitter was van de commissie buitenland van het Jordaanse parlement, geldt als meer pro-Iraaks dan Qassem. Overigens wordt niet verwacht dat deze verschuiving tot een verandering zal leiden in het buitenlands beleid van Jordanie, want dat wordt sinds jaar en dag bepaald door koning Hussein.

(Reuter)