Massavlucht van Albanezen naar Griekenland

ATHENE, 2 jan. - De Griekse premier Mitsotakis gaat op 13 januari naar Albanie voor beraad over de situatie die is ontstaan door de massale vlucht van Albanezen naar Griekenland. Deze heeft rondom de jaarwisseling het karakter van een volksverhuizing aangenomen. “Hele dorpen lopen over de grens.”

Sinds Oudejaarsdag zijn naar schatting vierduizend Albanezen Griekenland binnengekomen, voor 80 procent Grieks-sprekenden, de meesten illegaal, zonder bagage, na een moeizame bergtocht van vijftien uur door sneeuw en slijk, begunstigd door de volle maan, en terwijl Albanese militairen wel hun geweren op hen richtten maar niet ingrepen. Bij de vluchtelingen waren zelfs soldaten in volle wapenrusting.

Reeds zijn twee kampen ingericht in twee provincies, maar de plaatselijke autoriteiten zijn nog geheel op improvisatie aangewezen. In de provincie Jannina is de noodtoestand uitgeroepen. Vandaag repte zich een delegatie van hooggeplaatste experts van de diverse ministeries, aangevuld door de opperbevelhebber van de strijdkrachten, naar het gebied om poolshoogte te nemen en richtlijnen te geven ter verlichting van de vluchtelingen.

Mitsotakis verklaarde gisteravond dat het duidelijk is dat Tirana de exodus aanmoedigt om zich zodoende te ontdoen van de Griekse minderheid die van Griekse zijde op bijna 400.000 wordt geschat. Vanzelfsprekend moet men alle vluchtelingen toelaten, maar het streven blijft gericht op hun terugkeer, parallel aan de democratisering van Albanie die zich aftekent, aldus de premier. Ook de bisschop van Konitsa (noordwest Griekenland), Sevastianos, die jarenlang campagne heeft gevoerd ten gunste van de Grieks-orthodoxe minderheid in 'Noord-Epirus' - het door etnische Grieken bewoonde deel van Albanie - , heeft nu een dringend beroep gedaan, niet te vertrekken maar “nog even geduld te oefenen”.

Het streven raakt er nu op gericht, zo zei Mitsotakis, de vluchtelingen althans in Epirus te houden, zo dicht mogelijk bij hun geboortegrond. De vrees lijkt gewettigd dat er, als zij eenmaal in Athene verzeild raken, op zo'n terugkeer veel minder perspectief bestaat.

Minister van buitenlandse zaken Samaras zal de gerezen problemen voorleggen aan de EG-conferentie van buitenlandse zaken die op 4 januari in Brussel wordt gehouden en daarbij om steun vragen bij het trotseren van de acute noodsituatie. Tot zover onze correspondent.

De Albanese leider Ramiz Alia heeft zijn volk in een nieuwjaarsboodschap “volledig vrije verkiezingen” beloofd. Het jaar 1990, aldus Alia, gaat de geschiedenis in als een “jaar van grote democratische transformaties” die “sneller zijn verlopen dat iedereen voor mogelijk had gehouden”.

De Albanese leiding heeft met ingang van vandaag nieuwe liberaliseringen in de economie afgekondigd. Zo is het vanaf vandaag voor niet aan elkaar verwante Albanezen mogelijk particuliere bedrijven te stichten; tot nu toe waren alleen familiebedrijven toegestaan. Verder werd duidelijk dat de nieuwe grondwet, waaraan wordt gewerkt, naast de vrijheid van godsdienst, het recht op prive-eigendom en het politiek pluralisme ook het stakingsrecht legaliseert. (Reuter, AFP)

    • Frans van Hasselt