Jutten op het strand van Scheveningen

DEN HAAG, 2 jan. - Het containerschip Maersk Yare, dat vorige week donderdag vastliep op het Scheveningse strand, is gekapseisd en ligt nu even ten zuiden van de haven op ongeveer achthonderd meter uit de kust op zijn zij. Bij het kantelen sloeg een aantal containers dat op het dek stond los en kwam in zee terecht.

De 'buit' die daardoor vrij kwam trok gisteren enkele duizenden gelegenheidsjutters, die met dozen, blikjes en rollen koek over het lange duinpad heen en weer pendelden naar geparkeerde auto's. Ook medicijnen, ijskasten en tv-toestellen spoelden aan. Het strand lag bezaaid met isolatie-materiaal.

De politie surveilleert langs het strand om te voorkomen dat belangstellenden de aangespoelde buit meenemen. Gisterochtend arresteerde de politie drie mannen die zich over een wasmachine hadden ontfermd. Nadat proces-verbaal was opgemaakt, werden zij weer vrijgelaten. Vandaag stond er een aflandige wind zodat er geen lading op de kust kwam.

Het lukte de bergers in de oudejaarsnacht om kwart over drie het vrachtschip los te krijgen. De Maersk Yare helde toen al tien tot twaalf procent over. Ongeveer anderhalve mijl verderop liep de slagzij op tot twintig graden. Omdat de bergers toen in de vaarroute naar de Scheveningse haven lagen, besloten zij het schip terug naar de kust te trekken om het daar opnieuw 'aan de grond te zetten'. Eenmaal in het zand kantelde de boot razendsnel. De twaalf bemanningsleden en drie bergers die aan boord waren moesten op de zijkant van het schip klauteren waar ze door een helikopter werden opgepikt.

Het bergingsbedrijf Smit Tak is begonnen met het wegpompen van de ruim vijftig ton olie en smeermiddelen aan boord. Het bergen van een gekanteld schip is volgens een woordvoerder een van de moeilijkste klussen waar het bedrijf voor kan komen te staan. Intussen wordt de Deense eigenaar van het vrachtschip een nieuw bergingsplan aangeboden. Smit heeft tot nu toe op 'no cure no pay' basis gewerkt.