Irak versterkt leger aan grens, Saddam op bezoek in Koeweit

BAGDAD-TAIF, 2 jan. - Irak heeft naar eigen zeggen de afgelopen zes weken nog eens 250.000 man naar de Saoedische grens gestuurd. De Iraakse president, Saddam Hussein, die op oudejaarsavond zijn troepen in Koeweit bezocht, zei dat het totale aantal Iraakse divisies ter plaatse nu is gestegen tot zestig.

Dit zou betekenen dat Irak over een een troepenmacht kan beschikken van zeker 600.000 man om een eventueel offensief van de Amerikanen en hun bondgenoten te weerstaan. De jongste Amerikaanse gegevens evenwel houden het Iraakse troepenaantal in Koeweit en het zuiden van Irak samen op zo'n 510.000 man.

De Iraakse autoriteiten hebben gisteren bovendien alle zeventienjarige jongens opgeroepen voor militaire dienst. Tot dusverre hoefden jongens pas op hun achttiende op te komen.

Saddam, die herhaalde dat hij er niet over peinst om Koeweit op te geven, richtte een waarschuwing aan het adres van de Saoedische koning Fahd wegens diens beleid in de Golfkwestie. Als hij de fout zou begaan om Irak aan te vallen, zo dreigde de Iraakse leider, “dan zal hij zich voor altijd in zijn vinger bijten”.

Tijdens het bezoek aan Koeweit probeerde Saddam zijn troepen een hart onder de riem te steken door te verklaren dat God aan hun zijde was in een eventuele oorlog. De Iraakse leider, die voor zover bekend voor de derde keer sinds de Iraakse inval op bezoek ging in Koeweit, nuttigde op oudejaarsavond samen met soldaten het maal. De Iraakse televisie liet beelden zien van de president, die demonstratief ook zelf hielp bij de bereiding van de maaltijd.

Aan de andere kant van de Koeweitse grens bracht de Amerikaanse vice-president Dan Quayle, de afgelopen dagen een bezoek aan de in Saoedi-Arabie gelegerde troepen. Hij sloot een vreedzame oplossing voor de Golfcrisis niet uit maar hij zei dat als Irak zich niet goedschiks zou terugtrekken de Amerikaanse troepen gereed waren om de Irakezen zo nodig met geweld uit Koeweit te verdrijven. “Vorig jaar, in 1990, viel Saddam Hussein Koeweit binnen. Dit jaar, in 1991, zal Saddam Hussein Koeweit verlaten”, zei Quayle tijdens een toespraak tot de troepen.

De Amerikaanse vice-president voerde eveneens overleg met Koeweit en Saoedi-Arabie over de kosten van operatie Desert Shield. Volgens Quayle zullen alle bondgnoten meer moeten betalen. De gevluchte emir van Koeweit, met wie Quayle sprak in het Saoedische Taif, zei het hiermee eens te zijn. Hij gaf echter niet aan hoeveel meer Koeweit zal willen bijdragen.

Saoedi-Arabie heeft de traditionele onthulling van de begroting op nieuwjaarsdag uitgesteld wegens de grote onzekerheid over de uitgaven en inkomsten in verband met de Golfcrisis. (AFP, Reuter, AP)