In Nederland meeste drugs onderschept

DEN HAAG, 2 jan. - In Nederland is het afgelopen jaar van alle Europese landen de grootste hoeveelheid aan cocaine en cannabis in beslag genomen. De hoeveelheid onderschepte cocaine steeg van 1.425 kilo in 1989 naar 4.288 kilo. In 1990 werd 90.000 kilo hasj onderschept; in 1989 was dat 14.000 kilo. Dit heeft de Centrale Recherche Informatiedienst vandaag bekendgemaakt.

De CRI zegt zich vooral zorgen te maken over de enorme winsten die met de handel in soft drugs worden gemaakt en die in Nederland worden geinvesteerd. Colombiaanse drugskartels zullen zich steeds meer in Nederland vestigen om hun eigen distributienetwerk op te zetten, zo verwacht de CRI.

In zijn nieuwjaarstoespraak heeft het hoofd van de CRI, J. Wilzing, vandaag gepleit voor de oprichting van een Europese Centrale Criminele Informatiedienst. Wilzing vindt dat er een instelling moet komen waarbij de criminele inlichtingen die op nationaal niveau worden verzameld, bijvoorbeeld door het Bundeskriminalambt in Wiesbaden en de CRI in Den Haag, op Europees niveau worden samengebracht. Dat bureau moet voor Europese lidstaten snel toegankelijk zijn. Interpol, waarin 150 landen justitieel samenwerken, is volgens de CRI een te log administratief orgaan. De Europese CRI zou zich niet met uitvoerende politietaken moeten bezighouden, aldus Wilzing.

Pag. 3: Drugskartels vestigen zich in Nederland