In Bulgarije is geen benzine meer te koop

SOFIA, 2 jan. - In Bulgarije wordt voor een periode van rond twee weken geen benzine verkocht aan particulieren. Dat heeft radio Sofia gisteren bekendgemaakt. De maatregel is vandaag ingegaan.

Volgens de bekendmaking ontvangt de belangrijkste olieraffinaderij van het land, die in Boergas aan de Zwarte Zee, slechts eentiende van de olie die ze nodig heeft. Bij het verbod op de verkoop van benzine wordt een uitzondering gemaakt voor vrachtwagens waarmee voedsel wordt vervoerd, ziekenwagens en andere “voertuigen voor sociale doeleinden”.

Het is de tweede keer binnen een maand dat de grote schaarste aan brandstof de regering heeft gedwongen de verkoop van benzine te staken; in december werd een weekeinde lang geen brandstof aan particuliere automobilisten verkocht. Benzine was al op de bon: de afgelopen drie maanden hebben automobilisten al niet meer dan dertig liter benzine per maand kunnen kopen. Gisteren waren in Sofia, een stad met meer dan een miljoen inwoners, slechts drie pompstations open. Ook elektriciteit is al maanden gerantsoeneerd. In Sofia valt de stroom na elke drie uur een uur uit.

Het tekort aan brandstof is het resultaat van de Golfcrisis, van de weigering van de Sovjet-Unie haar leverantieverplichtingen na te komen en het algemene gebrek aan valuta. Moskou heeft voor het komende jaar beloofd Bulgarije 6,5 miljoen ton olie te leveren, hetgeen slechts een deel van de Bulgaarse behoefte dekt. (AP)