Holiday-football geniet grote populariteit

ROTTERDAM-LONDEN, 2 jan. - Er zijn in Engeland voetbalsupporters die alleen rondom de feestdagen naar wedstrijden gaan kijken. Ze worden aangetrokken door de sfeer die dan anders blijkt te zijn dan anders. Holiday-football is al sinds jaar en dag een bijzonder fenomeen in Engeland. De belangstelling van het volk is groot en daarom wordt het programma volgeboekt. De afgelopen negen dagen kwamen de Engelse profvoetballers liefst vier keer in actie; zaterdag, woensdag (tweede kerstdag), zaterdag en gisteren, nieuwjaarsdag.

Vroeger werd er in Nederland op of rondom tweede kerstdag ook betaald voetbal gespeeld. Maar daar is de KNVB in de jaren zeventig vanaf gestapt. Competitieleider Jan Huijbregts kan zich herinneren dat de toenmalige voorzitter Cor van Rijn het voetbal in de kerstperiode op een algemene vergadering in Zeist ter discussie stelde en dat hij de steun van de meerderheid kreeg. “Dat was na een qua weersomstandigheden paar slechte jaren”, aldus Huijbregts. “En daardoor bleef het publiek weg. En dan kregen wij weer de schuld. Dan schreven de kranten dat de KNVB weer zo nodig met Kerstmis moest spelen. Maar ik geloof dat het indien het redelijk weer is best aantrekkelijk kan zijn om in deze tijd van het jaar te spelen. Het zijn toch dagen waarin de mensen veel vrije dagen hebben en veel binnen zitten.”

Nutteloos

Al zou de KNVB willen praten over wel of geen voetbal rondom de feestdagen dan heeft dat volgens Huijbregts geen zin meer omdat de politie tegenwoordig in die periode van het jaar te weinig manschappen heeft om de voetbalwedstrijden te bezetten. “Zo'n discussie zou nutteloos zijn. We zouden meteen de politiebonden over ons heen krijgen.”

Huijbregts zou zelf in verband met de altijd onvoorspelbare weersomstandigheden in deze periode het liefst een veel langere winterstop willen invoeren dan nu het geval is. Frankrijk en Duitsland kennen al jaren een pauze van omstreeks twee maanden. In die landen begint de competitie ook veel eerder dan in Nederland. En dat is hier weer geen haalbare kaart in verband met de spreiding van de schoolvakanties en de grote toernooien aan het begin van het seizoen.

In Engeland was het tijdens de laatste speeldagen van het afgelopen jaar bar en boos met het weer. Er werden verscheidene wedstrijden afgekeurd. Aan de toeschouwersaantallen van de duels die wel doorgang vonden was het echter nauwelijks te merken dat het doorlopend regende en stormde. Sommige clubs haalden toch de hoogste recette van het seizoen. En zelfs een wedstrijd in de tweede divisie, Sheffield Wednesday-Wolverhampton Wanderers, trok op Boxing Day - de Engelse benaming van tweede kerstdag - 29.686 toeschouwers.

Volgens de Nederlander Kenneth Monkou, speler van Chelsea uit Londen, trekken de Engelsen zich niets van het weer aan. “In Nederland is men wat dat betreft verwend. Daar blijft men veel sneller thuis. Zo'n basketbaltoernooi in Haarlem trekt wel veel publiek, omdat je dan lekker warm en droog binnen zit.” Monkou miste wegens een blessure de wedstrijden van Chelsea rondom de feestdagen. Hij zat wel op de tribune. “In de tweede helft van onze wedstrijd tegen Leeds United op tweede kerstdag was het echt noodweer. De regen kwam met bakken naar beneden en er stond volgens mij windkracht negen. Ik heb toen met bewondering naar de fans op de onoverdekte tribunes gekeken. Die bleven hun club gewoon steunen, weer of geen weer.”

Het zijn voor de Engelsen uitgesproken dagen om met de hele familie naar het voetbal te gaan. “Bij ons in Nederland”, aldus Vitesse-speler Frans Thijssen, de oudste voetballer van de eredivisie en vier jaar actief bij het Engelse Ipswich Town, “zou een vrouw tegen haar man zeggen: jij gaat al het hele jaar naar het voetbal, blijf nu maar eens lekker thuis. Daarom denk ik dat het hier niet zou werken om met de feestdagen te gaan spelen. De Engelsen zijn nu eenmaal een apart volk. Ze rijden niet voor niets aan de verkeerde kant van de weg in het verkeer, he” Er wordt in deze periode niet alleen gevoetbald in Engeland. Ook andere takken van sport, zoals het populaire rugby, draaien dan gewoon door.

Wens

Thijssen zegt dat hij in zijn Engelse periode snel gewend was aan het spelen op dagen die hij normaal thuis in de huiselijke kring doorbracht. Er is ook geen voetballer in Engeland die klaagt dat hij met de feestdagen moet spelen. In Nederland diende de voetbalvakbond VVCS juist ooit het nadrukkelijke verzoek in om de profs “zoals ieder normaal mens” deze dagen vrijaf te geven. Voor die wens is competitieleider Jan Huijbregts gevoelig. Monkou: “In Engeland wordt het voetballen in deze periode gewoon als deel van het werk gezien. Er heerst een sfeer van: geen gezeur, er moet worden gepresteerd.”

“Iedereen weet”, vertelt Thijssen, “dat in de dagen rondom kerst en oud en nieuw de ranglijst volledig overhoop kan worden gehaald. Je kan binnen een paar dagen ineens een flink aantal plaatsen stijgen of zakken.”

Dat bleek de afgelopen negen dagen weer. Everton steeg bijvoorbeeld door drie overwinningen van de zestiende naar de elfde plaats en Derby County (slechts twee gelijke spelen in de vier wedstrijd) ging juist de andere kant op, van veertien naar achttien. Opmerkelijk waren de prestaties van Sheffield United, de nummer laatst in de league. De club had een triest record gevestigd door in zestien wedstrijden niet een zege te halen. In de afgelopen negen dagen won Sheffield echter ineens drie keer en heeft daardoor weer enigszins de aansluiting met de concurrentie gevonden.

Koploper Liverpool is zijn inzinking te boven. Drie dagen na de nederlaag tegen Crystal Palace werd Leeds United met 3-0 verslagen. De serie van veertien wedstrijden zonder nederlaag van het gepromoveerde Leeds werd daarmee abrupt afgebroken. Arsenal won, zij het iets minder indrukwekkend, eveneens, 1-0 in de uitwedstrijd bij Manchester United. Tottenham Hotspur verloor de thuiswedstrijd tegen Manchester United (1-2) en middenvelder Paul Gascoigne. De kleurrijke international werd halverwege de tweede helft van het veld gestuurd wegens aanmerkingen op de leiding.

De clubs zijn zich er terdege van bewust dat de resultaten in deze periode van het jaar van doorslaggevende betekenis voor de rest van het seizoen kunnen zijn. De meeste selecties zitten dan ook in de avonden voor de wedstrijden in een hotel. Op die wijze heeft de leiding goed zicht op het doen en laten van de spelers. Monkou maakte het mee dat er bij Chelsea om drie uur op eerste kerstdag werd getraind. “Daar schrok ik in mijn eerste jaar wel een beetje van.”

De voormalige Feyenoorder ervaart de sfeer binnen het team in deze periode als meer dan uitstekend. Op oudejaarsavond zat hij met zijn ploeggenoten in een hotel. Er werd vooral veel gekaart en om twaalf uur werd met een paar alcoholische versnaperingen het nieuwe jaar ingeluid. Ongeveer drie kwartier later kregen de spelers het sein hun kamers op te zoeken. Gisteren verloor Chelsea op eigen veld met 2-1 van Everton.

    • Hans Ree
    • Hans Klippus