Hevige strijd in Somalie gaat door

NAIROBI, 2 jan. - In de Somalische hoofdstad Mogadishu wordt vandaag voor de vierde achtereenvolgende dag hevig gevochten tussen het regeringsleger en de rebellen van het Verenigde Somalische Congres (USC). Beide partijen melden aan de winnende hand te zijn.

Italie heeft gisteren aangekondigd twee militaire transportvliegtuigen te sturen om de vierhonderd Italianen en de ongeveer honderd andere buitenlanders uit Somalie weg te halen.

Niet bekend

De rebellen van het USC maakten gisteren in een in Rome uitgegeven verklaring bekend dat zij het presidentiele paleis hebben veroverd, dat president Siad Barre zich in een bunker op het vliegveld heeft verschanst en dat zij hem daar hebben omsingeld.

Minister van buitenlandse zaken Qaybeh daarentegen zei tijdens een bezoek aan Qatar tegen de BBC dat het regeringsleger de situatie in het grootste deel van Mogadishu onder controle heeft. De president bevond zich volgens hem gewoon in zijn paleis. De staatsradio verzorgde vanmorgen nog regeringsgezinde uitzendingen, hoewel de rebellen zeggen dat zij de radio- en televisiestations in handen hebben.

Barre kwam in oktober 1969 door een staatsgreep aan de macht. Toen hij in 1977 een bondgenootschap met de Sovjet-Unie verwisselde voor dat met de Verenigde Staten was hij zich al steeds meer als een dictator gaan gedragen.

De Amerikanen hebben hun hulp aan Barre wegens schending van de mensenrechten de laatste jaren drastisch verminderd. Twee jaar geleden verhevigde het verzet dat verscheidene rebellengroepen, elk gebaserd op clans, tegen hem voeren.

Pag. 4: Italie bemiddelt in Somalie De grootse verzetsbeweging, de in 1980 opgerichte Somalische nationale beweging (SNM), is actief in het noorden van het land. Twee weken geleden bereikten de strijders van het USC, dat in het midden van het land opereert, de rand van Mogadishu. Dit weekeinde is de strijd in de hoofdstad zelf losgebarsten. Volgens diplomaten in Mogadishu woont president Barre al maanden voornamelijk inzijn bunker bij het vliegveld, om indien nodig snel uit het land te kunnen ontsnappen.

Het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken maakte gisteren bekend dat het twee vliegtuigen naar de Keniase hoofdstad Nairobi zal sturen. Als een staakt-het vuren wordt bereikt zullen de toestellen doorvliegen naar Mogadishu om de daar vastzittende buitenlanders te evacueren. Met het oog op een eventuele evacuatie over zee heeft Rome het fregat Zerfiro tijdelijk uit de multinationale strijdmacht in de Golf teruggetrokken en het opdracht gegeven naar Mogadishu te varen. Somalie was tot 1 juli 1960 een kolonie van Italie.

“De ambassade in Mogadishu staat in contact met alle partijen om een kort staakt-het-vuren te bewerkstelligen”, zei een Italiaanse diplomaat in Nairobi. Italie heeft eerder tevergeefs geprobeerd te bemiddelen in het Somalische conflict. Een woordvoerder van de USC zei vanmorgen in Rome dat zijn groep alleen met de andere verzetsgroepen wil onderhandelen, en pas nadat Barre is gevallen.

Tien ambtenaren van de Verenigde Naties zijn er gisteren nog in geslaagd Mogadishu met een VN-vliegtuig te verlaten. Het toestel zou vandaag nog een keer terugkeren om nog eens tien VN-medewerkers op te halen. De Amerikaanse ambassade heeft de Amerikanen in Mogadishu gesommeerd zich op het streng bewaakte ambassadeterrein te melden. De westerse ambassades en de hulporganisaties hebben vorige maand al het merendeel van hun personeel het land uitgebracht. (Reuter, AP)