Duitse industrie wil dat Bonn snoeit

BONN, 2 JAN. Juist omdat in de Verenigde Staten nu een economische recessie lijkt te beginnen moet de Bondsrepubliek als economische motor in Europa goed blijven draaien. Ten behoeve van de economische groei, die voor 1991 in heel Duitsland op 3,5 procent wordt geraamd, moeten de overheidsuitgaven worden beperkt, onder andere door in subsidies te snoeien. Ondanks de kosten van de Duitse eenheid moeten de belastingen of de telefoontarieven niet worden verhoogd. Evenmin moet tol worden geheven voor het gebruik van de Duitse wegen.

Deze waarschuwing heeft de nieuwe voorzitter van het Duits Industrieel Verbond (BDI), Heinrich Weiss, vanmorgen voor de Duitse radio uitgesproken aan het adres van CDU-CSU en FDP die in Bonn over programma en samenstelling van een derde coalitiekabinet-Kohl onderhandelen.

De Bondsregering moet voor zij over belastingverhoging ( “het allerlaatste middel” ) of heffingen nadenkt, de omvang van het ambtelijk apparaat op alle niveaus (ook in de deelstaten en gemeenten) beperken en flink korten op de landbouwsubsidies. Ook op de subsidies voor Berlijn en het vroegere grensgebied met de DDR kan snel voor miljarden worden bespaard, vindt Weiss.

De nieuwe BDI-voorzitter is voorstander, net als de liberale FDP, van aparte belastingverlagingen in de vroegere DDR omdat daarmee investeerders uit West-Duitsland en West-Europa worden aangelokt. Hij sprak zich uit tegen tolheffingen op de Duitse wegen, een plan dat in de coalitie-onderhandelingen trouwens alweer praktisch van tafel is omdat het onverenigbaar wordt geacht met EG-regels en bovendien tot massale publieke protesten in de Bondsrepubliek heeft geleid.

Weiss is het eens met de oppositionele SPD dat, als extra geld voor de verbetering van het Oostduitse spoor- en wegennet nodig is, het “eerlijker en juister” is om dan “desnoods” de benzinze-accijns te verhogen. Hogere telefoontarieven, zoals minister Waigel (CSU, financien) heeft voorgesteld, noemde hij zeer ongunstig voor het Duitse bedrijfsleven dat al de hoogste tarieven van Europa kent.

Weiss voorziet dat in de vroegere DDR tot midden 1991 de produktie nog zal dalen en de werkloosheid zal oplopen (tot 3 a 4 miljoen mensen), daarna verwacht hij er het begin van economische bloei.

Blijkens een jaarlijkse peiling van het Duitse Economische instituut is de overgrote meerderheid van de Westduitse bedrijven optimistisch voor 1991. Zij verwacht dankzij de Duitse hereniging en ondanks de inzakkende wereldeconomie meer produktie, investeringen en werkgelegenheid. De vice-president van de Bundesbank, Helmut Schlesinger, waarschuwt echter voor de snel oplopende Duitse staatsschuld. Die moet weer snel worden teruggedrongen, want anders dreigt, net als in andere Westeuropese landen, de rente op de staatsschuld “de klompvoet van de economie” te worden, schrijft hij in het Handelsblatt.

    • J. M. Bik