Crisisberaad in Parijs na moorden op Corsica

PARIJS, 2 jan. - President Mitterrand houdt morgen crisisberaad met zijn belangrijkste ministers over de gespannen situatie op Corsica waar op oudejaarsavond de burgemeester van het dorpje Soveria is vermoord. Het was de derde dodelijke aanslag op een gekozen functionaris in drie maanden en evenals in de twee eerdere gevallen is er niet de geringste aanwijzing over de daders of motieven.

Afgelopen jaar zijn in Corsica in totaal vijftien moorden en aanslagen gepleegd. Geen enkele daarvan is opgehelderd. In sommige gevallen gaat het om afrekeningen tussen criminelen in de gewelddadige tradities van het eiland. Maar de laatste maanden waren de slachtoffers twee burgemeesters en de voorzitter van de regionale landbouworganisatie.

De liberale burgemeester Grosetti van Grossetto-Prugma en voorzitter Tirroloni van de landbouworganisatie werden, respectievelijk in september en december, op straat vermoord door twee mannen op een motorfiets. Het laatste slachtoffer, Paul Mariani, de socialistische burgemeester van Soveria, werd op oudejaarsvond zijn huis uitgelokt en prompt neergeschoten. De moord was zorgvuldig voorbereid: kort voor de aanslag viel de elektriciteit in het dorp uit.

Sinds vijftien jaar bestaan op Corsica nationalistische bewegingen die onafhankelijkheid voor het eiland opeisen. Bomaanslagen en politieke moorden waren onderdeel van de campagnes van de nationalisten, die verdeeld zijn in drie concurrerende groepen. Minister van binnenlandse zaken Joxe kwam afgelopen najaar met een voorstel voor een speciaal statuut voor Corsica gebaseerd op de notie van een 'Corsicaans volk'. Dit statuut, inmiddels aanvaard door de Kamer van Afgevaardigden, heeft de spiraal van geweld niet kunnen keren.

De politieversterkingen die minister Joxe in september stuurde, stuiten op de muur van stilzwijgen die de Corsicanen tegenover buitenstaanders optrekken. De reeks onopgeloste moorden wijst erop dat politie en justitie machteloos zijn en de vrees bestaat dat deze situatie van wetteloosheid tot meer geweld en mafiose praktijken zal leiden. Van president Mitterrand wordt verwacht dat hij het initiatief zal nemen om het gezag van de staat op Corsica te herstellen.