Bouterse had 'plan om gijzelaars te bevrijden'

PARAMARIBO, 2 jan. - De Surinaamse legerleider Bouterse zegt vergaande plannen te hebben gehad om de Nederlandse gijzelaars in Irak vrij te krijgen. Bouterse had hiervoor naar eigen zeggen toestemming gekregen van de inmiddels afgetreden president Shankar.

Bouterse zei dat maandag in zijn oudejaarstoespraak tot manschappen van het Nationaal Leger. Het plan zou op het nippertje zijn achterhaald door de aankondiging van de Iraakse president Saddam Hussein dat alle gijzelaars voor Kerstmis vrij zouden komen. De legerleider had zijn reis naar Europa van vorige maand voor de vrijlatingsactie willen benutten. Hij werd toen bij tussenlandingen op Schiphol in isolatie gehouden.

Volgens Bouterse was Nederland niet van tevoren op de hoogte van zijn plannen. Hij zei zijn “goede contacten” in het Midden-Oosten te hebben willen benutten. De legerleider had onder meer contact opgenomen met Libie, een land dat hij meermalen heeft bezocht. Ex-president Shankar was niet bereikbaar voor commentaar op de uitspraken van Bouterse.

Bouterse zei op oudejaarsdag ook dat hij over documenten beschikt waaruit de betrokkenheid zou blijken van de Nederlandse inlichtingendienst BVD bij het Junglecommando van Brunswijk. De BVD is volgens Bouterse zowel betrokken bij de recrutering van leden van het Junglecommando als bij de financiering van guerrilla-activiteiten.

De legerleider toonde de documenten overigens niet. Volgens zijn woordvoerder Breeveld was het de bedoeling geweest de documenten te onthullen in een enkele weken geleden door Bouterse gevraagd tv-debat in Nederland, waaraan hij ook zelf had willen deelnemen. De stukken zijn in handen van het leger gevallen bij acties tegen Brunswijk.

Over de Nederlandse ontwikkelingshulp zei Bouterse dat Den Haag - volgens hem “een stel kruideniers” - “de kraan maar dichtgedraaid moet houden”.

Laat Nederland het geld voorlopig op rekening zetten, dan merken we wel wanneer we wat krijgen, aldus Bouterse. Volgens de legerleider heeft de afgetreden regering zich te eenzijdig op Nederland georienteerd. “We willen wel ontwikkeling, maar niet op onze knieen”.

Hij meende ook dat de vorige regering tezeer “het confrontatie-model” jegens het leger had gehanteerd. Bouterse zei dat de nieuwe regering een unieke kans heeft om “de nationale krachten te bundelen”.

Over de militaire interventie van vorige week zei hij dat het leger niet had ingegrepen om in het bestuurlijke te participeren, maar “vanuit de bittere noodzaak van de gemeenschap”.

Het ministerie van binnenlandse zaken in Den Haag ontkent dat het Junglecommando door Nederland wordt gesteund. “We volgen het Junglecommando wel, omdat het van invloed is op de ontwikkelingen daar”, aldus een woordvoerder.