Boete wegens handel in zwarte melk

ROTTERDAM, 2 jan. - Een handelaar in 'zwarte melk' is maandag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot boetes van totaal 55.000 gulden. Het openbaar ministerie had zeven ton geeist. Het OM tekent waarschijnlijk appel tegen het vonnis aan bij het gerechtshof in Amsterdam.

De handelaar kocht tot mei vorig jaar via diverse firma's in het Noordhollandse Schellinkhout bij Nederlandse boeren melk op zonder daarover superheffing - een boete op te veel geproduceerde melk - af te dragen. De melk werd in Belgie afgezet.

De rechtbank achtte bewezen dat hij een dergelijke handel had gevoerd, waarvoor hij voor 50.000 gulden werd beboet. Daarnaast kreeg hij een boete van 5.000 gulden omdat hij weigerde zijn bedrijfsadministratie aan de rechtbank ter beschikking te stellen.

Mede door het ontbreken van die administratie meende de rechter dat er onvoldoende zicht is op de omvang van de niet betaalde superheffing. Daardoor wees de rechter de eis van het openbaar ministerie af, dat alsnog een betaling van 650.000 gulden superheffing vorderde.

De veroordeelde handelaar maakte deel uit van een driemanschap, dat vorig jaar zijn 'zwarte melk'-handel bewust openbaar maakte. De raadslieden van de handelaren meenden een constructie te hebben gevonden waarmee op legale wijze betaling van superheffing kon worden ontweken. Het Produktschap voor Zuivel, dat de superheffing int, bestreed deze stelling.

De andere twee handelaren zijn tot verbazing van hun raadslieden niet vervolgd. De nu beboete derde handelaar heeft nog een zaak bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven lopen, waarin hij stelt dat het niet betalen van superheffing legaal was. De handel in 'zwarte melk' is midden vorig jaar gestaakt, volgens de raadslieden van de handelaren omdat de Belgische afnemers niet langer interesse toonden in de melk.