Belgische Generale verkoopt belangen

De Generale Maatschappij, houdster van een groot deel van het Belgische bedrijfsleven, heeft op ingewikkelde wijze een deel van haar deelnemingen afgestoten met behulp van de Brussel Lambert Groep.

“Grote kuis voor het sluiten van de boeken: de Generale verlicht haar schuldpositie op korte termijn met 17 miljard frank..,” zo opende vanochtend de Financieel Economische Tijd, met de bekendmaking van de Generale op oudejaarsdag.

De Generale verkoopt in ieder geval een 54,4 procent belang in Sibeka, een diamantbedrijf aan Acec-Union Miniere, een onderneming waar de Generale zelf overigens 81 procent van bezit.

De andere aandeelhouder in het niet-beursgenoteerde Sibeka is de De Beers groep, maar de Generale ontkende geruchten als zou De Beers een belang in Union-Miniere krijgen.

De Generale zei haar belang in Fibelpar te zullen vergroten van 10 naar 19 procent. Fibelpar is een holding die voor het merendeel in handen is van de Brussel Lambert Groep, traditioneel een tegenstrever van de Generale. Fibelpar heeft overigens een belang van 2,3 procent in de Generale.

De laatste maanden heeft de Generale belangen als Assubel (10,6 procent), Royal Belge (2,5 procent) en Alcatel (1,6 procent), een stukje van aannemersbedrijf CFE en de meerderheid in wapenfabrikant FN van de hand gedaan.

Inmiddels is ook een deel van het De Benedetti-pakket in de Generale verder van eigenaar verwisseld. Het gaat om 4,4 procent van de Generale die eerst waren overgenomen door Suez (eigenaar van meer dan de helft van de Generale). Suez verkoopt een deel van die 4,4 procent aan Fibelpar en een ander deel bij NPM eveneens een vennootschap uit de Brussel Lambert Groep die wordt gecontroleerd door de familie Frere.