Argentijnse oud-dictator wil rehabilitatie voor militairen

BUENOS AIRES, 2 jan. - De voormalige Argentijnse militaire leider Jorge Videla heeft de Argentijnen maandag gevraagd om waardering voor de rol van het leger in de 'vuile oorlog' ten tijde van de militaire dictatuur (1976-1983). De Argentijnse president Carlos Menem had Videla, vijf andere voormalige juntaleiders en een linkse guerrillaleider zaterdag amnestie verleend.

Geen van hen heeft meer dan zeven jaar uitgezeten van de lange gevangenisstraffen waartoe zij waren veroordeeld. Videla, van 1976 tot 1981 leider van de militaire junta, riep na zijn vrijlating op tot “rehabilitatie voor het leger en herstel van de militaire eer”.

Volgens Videla heeft de militaire dictatuur Argentinie voor het communisme behoed. Tijdens de 'vuile oorlog' tegen links in Argentinie zijn volgens officiele cijfers 9.000 mensen vermoord.

President Menem reageerde geirriteerd op de uitlatingen van Videla. “Het enige dat hij met dergelijke uitspraken bereikt is het zaaien van onrust”, aldus Menem in een vraaggesprek voor de radio. Hij herhaalde zijn uitspraak dat hij een zwarte bladzijde in de Argentijnse geschiedenis wil afsluiten. Volgens waarnemers hoopt Menem met zijn amnestie nieuwe militaire couppogingen te voorkomen.

Uit protest tegen de vrijlatingen hielden 40.000 mensen zondag in Buenos Aires een 'mars van rouw'. De schrijver Jacobo Timerman, die tijdens de militaire dictatuur lang gevangen zat en werd gemarteld, stelde dat Menem met zijn amnestieverlening de 'vuile oorlog' accepteert. Hij zei dat verzoening niet hetzelfde is als het accepteren van misdaden.

Ook oppositieleider Moreau van de Radicalen veroordeelde de vrijlatingen. Volgens hem tonen de uitspraken van Videla aan dat de amnestie zal leiden tot een toename van de militaire druk op Menem. “Videla's oproep is erop gericht de Argentijnen een monument te laten bouwen voor de onbekende paramilitaire schurk”, aldus Moreau.

Menem toonde zich niet onder de indruk van de kritiek in binnen- en buitenland. Het aantal demonstranten viel volgens hem in het niet bij de drie miljoen inwoners van Buenos Aires. Spaanse kranten die de vrijlatingen kritiseerden herinnerde hij aan de amnestie die koning Juan Carlos bij zijn kroning verleende aan ETA-terroristen, “allemaal extreem gevaarlijke terroristen”.

(Reuter)