Anti-spots

Volgens de overheid is roken en drinken niet goed voor ons. Tenminste, ik geloof dat dat de boodschap is van de intensieve en dus spuugdure televisiecampagnes die sinds een tijdje lopen. Het kan wezen dat prikkelende nicotinedampen en het aangename aroma van bier en wijn mijn begripsvermogen aangetast hebben, maar eerlijk, ik begrijp absoluut niets van die spotjes. Uit de anti-drankspot maak ik op dat drinken betekent: met een heel knappe jongeman of een uitermate aantrekkelijke dame in contact komen, die dan om je heen gaat cirkelen en zelfs aan je zit. Terwijl je heftig geemotioneerd op muziek van Phil Collins ronddraait, flitsen er ineens felroze Engelse woorden langs: “Do you know?” en “Do you care?”

De boodschap besluit met de oude slogan “Drank maakt meer kapot dan je lief is”.

Het is maar goed dat ze die nog hadden liggen, anders had ik waarschijnlijk nooit begrepen dat het hier om een anti-alcoholreclame gaat. Tientallen keren heb ik het filmpje inmiddels bekeken en ik kan maar tot een conclusie komen: het slaat nergens op. Het is slecht doordachte semi-swingende interessantdoenerij. En ik krijg er dorst van.

De lust tot roken wil me ook al niet vergaan bij het anti-rookspotje dat de laatste tijd aldoor wordt uitgezonden. In dat filmpje zit een meneer achter zijn bureau een sigaret te roken. Dan hoor je z'n collega's kantoorpraat babbelend binnenkomen. Ineens begint de man idioot te doen en hij stopt nota bene zijn sigaret helemaal in zijn mond. En in plaats van dat hij zijn tong brandt, zoals je zou verwachten, komt er even later rook uit zijn oren! “Laat een ander niet meeroken, ook niet op het werk” is het zinnetje waardoor deze lachfilmscene begrijpelijk zou moeten worden. Maar volgens mij heb ik alleen maar gezien dat roken verbieden tot krankzinnig en gevaarlijk gedrag leidt. Zouden de reclameboys en -girls niet in staat zijn om een begrijpelijke en dus misschien wel effectieve anti-spot te bedenken doordat ze zelf graag een glas nuttigen en iets te roken opsteken?

    • Liesbeth Koenen