Agrarische serie 'Begane grond' neemt onrust weg

Begane grond. Ned.1, 23.10-23.45u.

Er zijn de laatste jaren zoveel nieuwe agrarische technieken in gebruik genomen dat de consument gewoon niet meer weet hoe zijn eten wordt geproduceerd, heeft de KRO ontdekt en daarom heeft de omroep de zesdelige informatieve serie Begane grond opgezet. Een serie over de moderne voedselproduktie die de onwetenheid moet opheffen.

Boeren worden wel eens afgeschilderd als milieu-criminelen en onruststokers. Lucht-, en bodemverpesters. Subsidie-opstrijkers. De KRO heeft uitgezocht of dat wel strookt met de werkelijkheid en vanavond krijgt de televisiekijker de eerste proeve van de research voorgeschoteld. Nou, er blijkt niets te kloppen van die nare praatjes. Boeren zijn heel normale, aanspreekbare, vriendelijke mensen die gewoon trots zijn op hun bedrijf, houden van hun vee en hard werken voor de kost.

Het eerste deel van de serie behandelt de rundveeteelt. Het blijkt dat er ontzettend veel sympathieke dingen gebeuren in die teelt. We zien de keuring van de koeien en het poseren voor de foto die later deel uitmaakt van de stamboek-registratie. Het voorbereidende kammen en borstelen, waardoor de koe op haar paasbest op de foto komt, en dan weer gauw even wat beelden van een hartstikke aardige schilderes die altijd alleen maar koeien en stieren schildert en “met sommige stieren een heel leuk contact heeft”, vooral als ze op haar hurken gaat zitten want dan is ze niet meer bedreigend.

Maar er is ook wel zwaardere kost! We krijgen uitgelegd wat de kern is van de moderne veredeling: een goede registratie van eigenschappen in combinatie met kunstmatige inseminatie (met een sperma-rietje dat de koe best lekker vindt) en een al even kunstmatige zaadwinning (met een kunstkoe dus, die de stier ook best lekker vindt).

Niks aan de hand en het levert een hoop op: de melkgift steeg in twintig jaar van 3800 liter per koe naar 9200 liter en in de komende jaren zal de 14000 liter zeker gehaald worden. Des te minder koeien heb je nodig, natuurlijk, maar toch verschijnt daar opeens de melkrobot: we zien hem op eigen kracht naar de spenen zoeken en ze gretig naar binnen zuigen. Triomf der techniek.

Nog een enkel woordje over de embryotransplantatie ( “een heel eenvoudige techniek” ) en een bespiegeling over het nut van embryo-splitsen en kloneren en dan mag een historica nog even vertellen dat koeien in de middeleeuwen maar half zo groot waren als nu.

Dit staat vast: de uitzending zal veel onrust wegnemen. Het is een hele opluchting te vernemen dat het allemaal reuze meevalt daar op het platteland. Het afzagen van koeiehoorns, de problemen met het afkalven, de keizersnede en de geboortekrik, het gebruik van groeistimulerende middelen, de uierontsteking, de antibiotica, het tepeltrappen, de zero-grazing, de oorlabels, de kistkalveren, de gemechaniseerde slacht, het overmatig gebruik van kunstmest, de gigantische hoeveelheden mest: het landbouw-public-relations-bureau dat de KRO aan zijn filmpje hielp, heeft de consument niet met die oude kost willen lastig vallen.

    • Karel Knip