Aandelenkoersen omlaag op eerste beursdag van 1991

AMSTERDAM, 2 JAN. De aandelenbeurzen openden het nieuwe jaar in een gedrukte stemming bij afbrokkelende noteringen. Vele beleggers zijn, met de deadline van 15 januari voor ogen, bevreesd voor oorlog en blijven daarom uiterst terughoudend.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op het Damrak openden het nieuwe jaar met iets lagere noteringen bij een geringe omzet. Koninklijke Olie trok vier dubbeltjes aan naar 131,80 gulden, geholpen door de hogere olieprijs. Chemie-aandelen Akzo en DSM verloren juist hierdoor weer enig terrein. Nationale-Nederlanden was zes dubbeltjes lager, ondanks een door NN uitgegeven bericht dat de eerder gedane winstprognose (rond 900 miljoen gulden) gehandhaafd blijft. Verzekeraar Stad Rotterdam liet tegen het middaguur een notering zien van 43,70, drie dubbeltjes lager dan de slotkoers van 1990. De directie maakte vanochtend bekend dat de nettowinst over 1990 gulden negen procent hoger zal uitkomen dan de 73,3 miljoen behaald in 1989.

NEW YORK Maandag 31 december was de laatste beursdag in New York. De aandelenkoersen bleken bij rustige handel nog in staat tot enige verbetering. Het Dow Jones industrial koersengemiddelde kon met 4,5 punten oplopen en besloot een over het algemeen matig jaar op 2.633,66.

Over geheel 1990 verloor dit New Yorkse koersgemiddelde 4,3 procent, waarmee het weliswaar de slechtste ontwikkeling liet zien sinds het recessiejaar 1981, maar vergeleken met andere internationale beurzen toch geen gek figuur slaat. Vooral dankzij een over het algemeen vaste stemming voor oliemaatschappijen en bedrijven met produkten in de consumptieve sfeer bleef het koersniveau het afgelopen jaar redelijk goed op peil, hoewel in vele andere bedrijfstakken, zoals bij vervoer en luchtvaart, koersdalingen de overhand hadden.

LONDEN De eerste beursdag van 1991 begon in Londen op lagere aandelenkoersen, die onder druk blijven staan van de vrees voor een recessie en voor oorlog in het Midden-Oosten. De verzekeringsaandelen die eind vorig jaar door de beurs al wantrouwig werden bezien, lieten vanochtend verdere koersafbrokkeling zien. Shell, BP en Enterprise Oil waren hoger, waaraan de stijgende olieprijs niet vreemd is. Engelse staatsleningen openden fractioneel hoger, ondanks een uitspraak van de Britse minister van financien dat geen spoedige discontoverlaging moet worden verwacht.

Het FT-100-aandelengemiddelde was na ruim een uur handel bijna 10 punten gedaald naar rond 2.134.

FRANKFURT De stemming werd ook hier overheerst door oorlogsvrees. Al bij opening liepen de meeste noteringen met ongeveer 2,5 procent omlaag. Daimler-Benz verloor 19,50 mark op 534, Deutsche Bank ging met 14 mark lager naar 589 en Siemens daalde 12,20 mark naar 573 mark. Een uur na opening was het Dax-30-koersgemiddelde ruim 36 punten lager op 1.362.

PARIJS De Franse aandelenkoersen begonnen 1991 op overwegend lagere noteringen bij weinig handel, daarmee uiting gevend aan de al enige tijd durende terughoudende stemming. Het CAC-40-koersgemiddelde zakte in de loop van de morgen onder de door vele handelaren als een psychologische drempel beschouwde 1.500.

BRUSSEL Ook in Brussel was er bij aanvang van het nieuwe beursjaar weinig animo. De beurshandel opende een half uur later dan gebruikelijk en liet dalende koersen zien bij geringe handelsomzet.