'RAF-leden pleegden zelfmoord'

BONN, 10 dec. - Andreas Baader, Jan Carl Raspe en Gudrun Ensslin zijn op 18 oktober 1977 in de gevangenis Stuttgart-Stammheim niet vermoord maar hebben, volgens eerder gemaakte plannen, zelfmoord gepleegd. Met Irmgard Moller, een vierde lid van de 'Rote Armee Fraktion' (RAF), dat er nog juist het leven afbracht, was collectieve zelfmoord afgesproken als zij niet zouden worden vrijgelaten na de ontvoering van de Westduitse werkgevers-voorzitter Schleyer en de kaping van een Lufthansa-vliegtuig door de RAF.

De zelfmoorden zouden de 'fascistische staat' als dader verdacht hebben moeten maken.

Dit is, zo meldt Der Spiegel vanmorgen, het Duitse openbaar ministerie in Karlsruhe gebleken uit verhoren van de vroegere RAF-leden Susanne Albrecht (39) en Monica Helbing (37), die in juni jongstleden in de vroegere DDR werden aangehouden (waar zij al jaren onder andere namen leefden). Helbing zou het moordverhaal 'een leugen' hebben genoemd.

Sinds oktober '77 hielden velen in en buiten Duitsland de dood van het leidende RAF-trio in de zeer sterk beveiligde gevangenis van Stammheim voor moord. Het Duitse weekblad herinnert wat dat betreft aan vroegere uitspraken van de Nederlandse RAF-advocaat mr. H. Bakker Schut ('ik ga uit van moord') en de slogans waarmee 18 oktober van dit jaar nog in Berlijn tegen de Mordersaue in Bonn en de Duitse eenwording werd gedemonstreerd ('niets is vergeten, niets is vergeven').