Tsjechoslowakije wil verdrag en krediet van Duitsland

BONN, 30 nov. - Tsjechoslowakije wil met Duitsland in 1991 een breed samenwerkingsverdrag sluiten naar het voorbeeld van de recente verdragen tussen Bonn en Moskou en Bonn en Warschau. Ook wil het een miljard mark krediet van de Bondsrepubliek als betalingsbalans-hulp en haar steun voor een groter krediet van de Europese Gemeenschap. Steun wenst Praag ook voor een associatieverdrag met de EG. Deze verzoeken heeft de Tsjechoslowaakse premier Calfa gisteren in Bonn aan kanselier Kohl voorgelegd met een verwijzing naar het verdwijnen van de DDR, waardoor zijn land grote economische schade heeft opgelopen. Kredieten zijn ook nodig om de jonge democratie in Tsjechoslowakije te steunen, zei hij. In het voorgestelde verdrag zouden ook de kwestie van de Duitse minderheden in Tsjechoslowakije en een vertienvoudiging van het aantal werkvergunningen in de Bondsrepubliek (nu 2200) moeten worden geregeld. Een bilaterale ambtelijke commissie gaat zo'n verdrag voorbereiden.

Kohl reageerde terughoudend op het verzoek om een krediet van een miljard. Hij beloofde erover te zullen 'nadenken' maar wees er ook op dat Tsjechoslowakije niet alleen met de Bondsrepubliek maar ook met andere staten moet streven naar samenwerking. Woensdag had Kohl de Roemeense premier Roman Duitse hulp voor de energievoorziening toegezegd alsook steun in de EG en bij de landen van de 'Groep van 24', die werken aan sanering van de Roemeense buitenlandse schuld.